Caută
Close this search box.

Trupe GRU şi Spetsnaz, amplasate de Rusia în Libia

Trupe GRU

Presa occidentală a scris recent că Rusia amplasează trupe în Libia, aparent cu scopul de a susține una dintre grupările beligerante în războiul civil, scrie meduza.io.

Prima informație a apărut pe 8 octombrie în The Sun, într-un articol în care se afirma că Vladimir Putin vrea să transforme țara nord-africană în „noua sa Libie”. Informația a fost însă ulterior confirmată de publicația rusească RBC.

Citând surse din serviciile secrete britanice, tabloidul afirma că Rusia a trimis deja zeci de agenți GRU și Spetsnaz în estul Libiei, stabilind două baze militare în orașele de coastă Tobruk și Benghazi, recurgând de asemenea la societatea militară privată Wagner ca acoperire.

În plus, ar fi fost raportate sisteme anti-navă Kalibr și de apărare aeriană S-300. Potrivit surselor citate de tabloid, Kremlinul l-ar susține pe generalul Khalifa Haftar în eforturile de a prelua controlul asupra zonei de coastă. Acest lucru ar oferi Rusiei posibilitatea a de dezlănțui un nou val de migranți prin Mediterana.

Chiar dacă articolele The Sun au uneori tendința de a hiperboliza situația, informațiile au fost confirmate ulterior de publicația rusească de afaceri RBC. Aceasta scrie, citând de asemenea surse, că Moscova transferă de luni de zile trupe în Libia. Kremlinul a negat orice participare în acest conflict.

În ultimii ani, notează meduza.io, au circulat de mai multe ori informațiile că Rusia ar putea interveni mai agresiv în Libia. Speculațiile s-au intensificat la începutul lui 2018, când Moscova a anunțat retragerea ultimelor trupe din Siria.

În februarie, citând „zeci de discuții cu foști oficiali europeni, libieni și americani”, The New York Times scria că Moscova a încercat încheierea de tranzacții arme-contra petrol, tentative de mituire și influențare a unor funcționari de vârf din apărare, precum și tipărirea de bani pentru gruparea lui Haftar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri