Caută
Close this search box.

UE își extinde legăturile cu Asia în fața protecționismului american

Liderii europeni au încercat joi să creeze sprijin din Asia pentru apărarea comerțului liber și lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru a contracara protecționismul din ce în ce mai mare al Americii condusă de Donald Trump, relatează AFP.

Cele 28 de state ale UE au fost reunite la un summit de la Bruxelles alături de 20 de lideri asiatici, inclusiv premierul chinez Li Keqiang, japonezul Shinzo Abe și președintele sud-coreean, Moon Jae-in. Premierul rus Dmitri Medvedev participă, de asemenea, în ciuda tensiunilor asupra presupuselor atacuri cibernetice ale Moscovei asupra instituțiilor internaționale și democrației europene.

Pe fondul disputelor tarifare amare cu Washingtonul, liderii sunt așteptați să utilizeze cele două zile de discuții pentru a-și susține sistemul comercial global, bazat pe Organizația Mondială a Comerțului (OMC). „Pentru cei care preferă reparații rapide fără reguli clare, spun că nu merită. O lume fără reguli este, prin definiție, o lume a haosului”, a declarat președintele Consiliului UE, Donald Tusk, în timpul deschiderii summit-ului.

Șeful diplomatic al UE, Federica Mogherini, a insistat că nu a fost o întâlnire „anti-Trump”, înainte de a enumera majoritatea domeniilor actuale de diferență dintre Europa și Statele Unite. „Nu organizăm întâlniri împotriva nimănui”, a spus ea. „Avem ordinea de zi, este o agendă foarte clară care sprijină multilateralismul, pornind de la sistemul ONU, acțiunile în domeniul schimbărilor climatice, comerțul – liber și echitabil – neproliferarea și acordurile internaționale care sprijină arhitectura globală de neproliferare”.

După o cină de gală, joi seara, liderii au început discuții vineri, în timp ce Singapore și Vietnam sunt de așteptate să semneze negocierile comerciale cu UE în paralel cu evenimentul.

Relaxarea relațiilor coreene vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi, cu înalți oficiali UE care vor purta discuții cu Moon, care la începutul acestei săptămâni a declarat că puterile mondiale trebuie să-l liniștească pe liderul nord-coreean Kim Jong-un că a luat decizia corectă de a se angaja să elimine programul său nuclear.

UE va încerca, de asemenea, să susțină acordul nuclear cu Iran, care a suferit când SUA s-au retras la începutul acestui an și au reintrodus sancțiuni împotriva Iranului – în pofida motivelor disperate ale aliaților europeni. Bruxelles încearcă să își consolideze rolul în diplomația internațională, răspunzând unei solicitări din partea șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca UE să dezvolte o politică externă mai puternică, care să corespundă influenței sale economice.

Liderii vor discuta despre noua „strategie de conectivitate în Asia” a UE, care vizează îmbunătățirea legăturilor de transport, digitale și energetice între cele două continente, promovând în același timp standardele de mediu și de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri