Caută
Close this search box.

Un fost Avocat al Poporului desființează raportul Comisiei de la Veneția: Pare că nu știu despre ce este vorba!

ccr

Comisia de la Veneţia și-a exprimat în cadrul sesiunii plenare avută vineri preocuparea privind proiectele de amendamente la Codul penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a catalogat îngrijorarea Comisiei de la Veneția ca fiind una a „unor oameni care nu știu despre ce este vorba„, neînțelegând „care este textul din cele trei legi care este inacceptabil”. 
Mie mi se pare o reacție a unor oameni care nu știu despre ce este vorba. Nu știu cine le-a spus care sunt regulile foarte rele care trebuiesc schimbate, dar eu am întrebat și acum ceva timp, întreb și acum: Care sunt textele sau care este textul neconstituțional? Pentru că așa se tratează, în funcție de Constituție, nu în funcție de opinia unuia și altuia, a lui Macovei sau a nu știu cui. Eu unul nu sunt nici democrat, nici liberal, nu am nici o treabă, nici o apartenență. Dar mă întreb și eu de multă vreme: Care este textul din cele trei legi care este inacceptabil? Și nu mi se răspunde.
Dacă Comisia de la Veneția m-ar întreba, pentru că eu am fost membru acolo, le-aș spune că există un singur text, dar este cu totul altceva, care este inacceptabil, neconstituțional chiar. În rest, nu văd de ce să facă o așa mare problemă din trei legi care sunt constituționale, sunt corecte.”, a declarat pentru fostul avocat al poporului, pentru o publicatie online.
Comisia de la Veneţia a emis, la jumătatea lunii iulie, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.
Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri