Caută
Close this search box.

USR a depus un proiect de lege: Avizul CSM să fie obligatoriu la numirea și revocarea procurorilor de rang înalt

camera deputaţilor

Uniunea Salvați România anunță că a depus un proiect de lege care să transpună recomandările Comisiei de la Veneția. Printre propunerile avansate se numără și avizul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul numirii și revocării procurorului-șef al DNA, DIICOT și al procurorului general să fie conform și nu consultativ, așa cum este în prezent. 

Proiectul prevede abrogarea articolului care înființează și reglementează Secția specială pentru investigarea faptelor săvârșite de magistrați, prevăzută în Legea 304 privind Organizarea Judiciară.

Inițiativa modifică și articolul privind Inspecția Judiciară din legea 317 privind CSM, în sensul reducerii din atribuții ale inspectorului-șef. Astfel, inspectorul șef nu își numește singur adjunctul, ci acesta este ales prin concurs de către CSM, iar normele pentru efectuarea inspecțiilor se aprobă de către CSM, la propunerea inspectorului-șef, și nu sunt stabilite direct de acesta.

O altă modificare este reintroducerea conceptului de „independență” la articolul privind procurorii, din Statutul Magistraților, iar transferul să se facă doar cu acordul lor:

„Procurorii se bucură de stabilitate și sunt independenți, în condițiile legii. Procurorii care se bucură de stabilitate pot fi mutați prin transfer, detașare sau promovocare, numai cu acordul lor. Ei pot fi delegați, suspendați sau eliberați din funcție în condițiile prevăzute de prezenta lege.”

De asemenea, cei de la USR elimină alineatul (2) al art. 9 din Legea 303 privind Statutul magistraților, care prevede astfel: „Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, În orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă și executivă.”

Proiectul prevede și abrogarea OUG 92 prin care se amâna până pe 1 ianuarie 2020 intrarea în vigoare a pensionării anticipate a magistraților cu vechime de minimum 20 de ani.

Proiectul va intra în dezbaterea publică și apoi în circuitul legislativ de la Camera Deputaților. Senatul este cameră decizională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri