Caută
Close this search box.

Wimbledon-ul se schimbă radical

Schimbare istorică la Wimbledon! Începând din 2019, cel mai prestigios turneu de Mare Şlem va avea parte de tiebreak în setul decisiv, dar doar dacă scorul va ajunge la 12-12. Măsura vine după experienţa teribilă trăită de Kevin Anderson în 2018, când, după două meciuri maraton, sud-africanul a rămas fără energie şi nu a exitat, practic, în finala pierdută în minimum de seturi contra sârbului Novak Djokovic.

Imediat după ce Nole s-a impus cu 6-2, 6-2, 7-6, într-un meci în care „Big Kev”, rămas fără energie după sfertul cu Federer (13-11 în decisiv) şi semifinala cu Isner (26-24 în decisiv), vocile importante din ATP au cerut schimbarea regulii şi introducerea unui tiebreak. Vineri, organizatorii de la All England Club s-au conformat şi au anunţat că, în momentul în care doi jucători vor ajunge la 12-12 în setul decisiv, nu se va mai continua până la o diferenţă de două game-uri, ci se va juca tiebreak: „All England Lawn Tennis Club e încântat să anunţe introducerea tiebreak-ului în setul decisiv la turneul de la Wimbledon începâdn cu 2019. După o analiză a meciurilor din ultimele 20 de ediţii şi consultări cu jucătorii şi oficialii, am decis ca tiebreak-ul să se joace în momentul în care se ajunge la scorul de 12-12 în decisiv”, e anunţul englezilor, pe site-ul oficial, compeltat de Philip Brook, şeful Comitetulu de Organizare de la Wimbledon: „Pentru această decizie, Comitetul a luat în calcul dezavantajele create jucătorilor, oficialilor, a analizat meciurile jucate în ultimii 20 de ani şi a luat în considerare factori pregum programarea meciurilor şi experienţa spectatorilor”.

De-a lungul timpului, mulţi jucători s-au plâns că lipsa tiebreak-ului duce la meciuri epuizante, dar totul s-a schimbat odată cu parcursul incredibil avut de sud-africanul Kevin Anderson la ediţia din 2018. După patru ore şi 17 minute petrecute pe teren în sfertul de finală cu Roger Federer, câştigat cu 13-11 în decisiv, Anderson a jucat, apoi, nu mai puţin de şase ore şi 35 de minute în semifinala cu John Isner, câştigată dramatic, 26-24 în decisiv. A fost momentul în care spectatorii şi organizatorii şi-au dat seama că sud-africanul va fi „carne de tun” în marea finală cu Novaj Djokovic, iar confirmarea a venit o zi mai târziu: 6-2, 6-2, 7-6 pentru Nole, în doar două ore şi 18 minute, contra unui adversar sleit de puteri, incapabil, din cauza oboselii, să se ridice la nivelul incredibil arătat în meciurile precedente.

Imediat după finală, Anderson, care este unul dintre reprezentaţii jucătorilor în Consiliul ATP, dar şi Novak Djokovic au vorbit despre necesitatea iminentă a schimbării regulii care-i obliga pe protagonişti să încheie setul decisiv doar când unul se desprinde la două game-uri diferenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri