Caută
Close this search box.

Zborurile spaţiale cu oameni vor fi suspendate!

În timp ce capsula Soiuz îi transporta spre Stația Internațională pe astronauții Nick Hague şi Aleksei Ovcinin, a apărut o defecțiune majoră.

Vicepremierul rus, Iuri Borisov, a anunţat că zborurile spaţiale cu oameni vor fi suspendate pe durata desfăşurării anchetei pentru stabilirea cauzelor defecţiunii ce a determinat aterizarea forţată a capsulei Soiuz cu doi astronauţi la bord, a transmis agenţia Interfax preluată de Reuters. Oficialul rus a mai spus că speră că Statele Unite vor fi înţelegătoare în legătură cu defecţiunea care a avut loc în timpul lansării capsulei.

Astronautul american Nick Hague şi cosmonautul rus Aleksei Ovcinin au fost recuperaţi de către echipele de salvare pe teritoriul Kazahstanului, a anunţat o sursă din cadrul Agenţiei Federale Spaţiale Ruse, Roskosmos.

Capsula Soiuz a aterizat forțat în apropiere de oraşul Jezkazgan, din centrul Kazahstanului, din cauza unei defecţiuni la unul dintre propulsoare, survenită la scurt timp după decolare.Hague şi Ovcinin decolaseră de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan pentru o misiune de jumătate de an pe Staţia Spaţială Internaţională. Capsula Soiuz s-a reîntors la sol „printr-o coborâre balistică, realizată la un unghi mai ascuţit de aterizare decât în mod normal”, a scris NASA pe Twitter.

RIA Novosti anunţă că Roskosmos a dispus crearea unei comisii de urgenţă pentru a analiza cauzele defecţiunii şi că preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre această situaţie. Anterior, aceeaşi agenţie de presă a informat că Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman după aterizarea forţată a capsulei Soiuz.

Cei doi oameni de ştiinţă trebuiau să se alăture echipajului aflat deja din luna iunie la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, condus de astronautul german Alexander Gerst şi format din astronomul american Serena Aunon-Chancellor şi cosmonautul rus Serghei Prokopiev.

Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.

Capsula Soiuz care îi transporta pe cei doi astronauți a fost nevoită să efectueze o aterizare forţată joi, din cauza unei defecţiuni la motor. Capsula Soiuz s-a reîntors la sol „printr-o coborâre balistică, realizată la un unghi mai ascuţit de aterizare decât în mod normal”, a scris NASA pe Twitter. Transmisiunea video din interiorul capsulei îi înfăţişează pe cei doi astronauţi zdruncinaţi în momentul producerii defecţiunii, notează Reuters. Echipele de salvare se îndreptau spre locul aterizării, potrivit Agenţiei spaţiale americane. Potrivit EFE, care citează surse militare ruseşti, patru elicoptere Mi-8 au decolat de pe aeroporturi kazahe pentru a-i căuta pe cei doi astronauţi. Problema a apărut la scurt timp după decolare, au anunţat agenţiile de ştiri ruseşti RIA Novosti şi TASS.

Din fericire, cei doi astronauţi sunt în viaţă şi au aterizat în Kazahstan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri