Caută
Close this search box.

Ziua Armatei României, sărbătorită la Ambasada României din Washington, D.C.

Ziua Armatei României a fost celebrată la Ambasada României din capitala Statelor Unite, pe 24 Octombrie. La eveniment au fost prezenți peste 200 de invitați, reprezentanţi de rang înalt ai Administrației SUA, printre care subsecretarul Forțelor Navale ale Statelor Unite, Thomas Modly, subsecretarul adjunct al Forțelor Navale, Jodi Greene, precum și numeroşi generali şi amirali ai forţelor armate americane, ambasadori și atașați ai apărării și diplomați acreditaţi în capitala americană. Ambasadorul George Cristian Maior a punctat cu această ocazie: “Eforturile de consolidare a flancului estic al NATO reprezintă un răspuns la situația geopolitică complexă din zona Mării Negre”.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a apreciat cu această ocazie că “pentru România sărbătoarea de astăzi este specială, deoarece anul acesta, la 1 decembrie, sărbătorim o sută de ani de la Marea Unire”. „Forțele Armate Române, prin eroismul și sacrificiul lor pe câmpul de luptă, au avut o contribuție esențială la împlinirea acestui mare ideal al unității naționale. Hotărârea și curajul lor au inspirat pe toți românii care, la 1 decembrie 1918, și-au mandatat reprezentanții să realizeze Marea Unire, într-unul dintre cele mai democratice procese din aceea perioadă”, a afirmat ambasadorul român.

Ambasadorul George Cristian Maior a reamintit sprijinul pe care Statele Unite l-a acordat României acum o sută de ani: în 1917, șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Hugh L. Scott, a fost primul înalt oficial american care s-a adresat Parlamentului României, la Iași, iar în noiembrie 1918, președintele Statelor Unite Woodrow Wilson a afirmat, într-o ședință a cabinetului, că Statele Unite susțin aspirațiile poporului român. Ambasadorul român a amintit despre sacrificiul suprem al celor 29 de militari români care și-au pierdut viața în teatrele de operații. “Onorăm sacrificiul lor, contribuind la o Alianță mai unită și mai consolidată”, a declarat George Cristian Maior, precizând că România a alocat 2% din PIB pentru apărare începând de anul trecut și a inițiat un program serios de modernizare a forțelor armate.

La eveniment au fost prezenți peste 200 de invitați, reprezentanţi de rang înalt ai Administrației SUA, printre care subsecretarul Forțelor Navale ale Statelor Unite, Thomas Modly, subsecretarul adjunct al Forțelor Navale, Jodi Greene, adjunctul asistentului secretarului de stat Matthew Boyse, adjunctul asistentului secretarului de stat, Pete Marocco, generalul maior al Gărzii Naționale din Alabama, Sheryl Gordon, numeroşi generali şi amirali ai forţelor armate americane, reprezentanţi ai altor instituții și agenții, ambasadori, atașați ai apărării și diplomați acreditaţi în capitala americană.

Ambasadorul George Cristian Maior a menționat importanța eforturilor de consolidare a flancului estic al NATO, ca parte esențială a asigurării securității și stabilității în întregul spațiu euro-atlantic. “Consolidarea în continuare a apărării reprezintă un răspuns la situația geopolitică complexă din zona Mării Negre. Nu trebuie să ignorăm sau să subestimăm acțiunile revizioniste și folosirea forței de către Rusia, inclusiv prin anexarea ilegală a Crimeii și agresiunea din Ucraina de Est”, a afirmat ambasadorul român.
În context, George Cristian Maior a amintit de parteneriatul îndelungat, de peste 25 de ani, dintre România și Garda Națională din Alabama, parteneriat care a contribuit la modernizarea forțelor armate române.

Nu în ultimul rând, ambasadorul României a evidențiat importanța sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza Militară Deveselu, proiect strategic ce reprezintă un adevărat exemplu de cooperare între SUA și România. “Un proiect pur defensiv cu scopul clar de a contracara amenințările cu rachete balistice din afara zonei euro-atlantice”, a precizat George Cristian Maior.

În mesajul transmis în numele secretarului apărării, James Mattis, subsecretarul Forțelor Navale ale SUA, Thomas Modly, a remarcat drumul extraordinar pe care România l-a parcurs de la căderea comunismului până în prezent. El a subliniat că România şi Statele Unite împărtăşesc un parteneriat profund şi durabil, țara noastră fiind un aliat puternic şi un exemplu pentru alte țări. “Relația Statelor Unite cu România este un exemplu de cooperare și dezvoltare devenit clasic, pe mai multe planuri, nu doar în plan militar. Este important să avem un partener pe care să ne putem baza în aceea zonă”, a afirmat Thomas Modly. Oficialul american a reliefat, totodată, importanța sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore, operat de Forțele Navale, și cooperarea cu partea română în acest proiect. El a mulțumit României pentru sacrificiul extraordinar al soldaților români arătând că Statele Unite onorează jertfa supremă a acestora.

Sursa: Ambasada României în SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri