Caută
Close this search box.

Ambasadorul Ucrainei în România susţine că rușii vor o invazie terestră în Crimeea, prin sudul Ucrainei

Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei în România

Rusia pregătește o invazie terestră în Crimeea, prin sudul Ucrainei, susţine Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei în România, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24.

„Avem de duminică seară, așa cum se știe, avem 24 marinari ucrainieni capturați de Rusia, de FSB, de forțele de poliție de frontieră și trei nave ucrainene capturate tot de forțele ruse.

Trebuie să spun că e în premieră când forțele ruse fac o agresiune deschisă. Avem un război de patru ani jumătate, dar era război hibrid. Prima dată acum avem o agresiune deschisă, care nu poate fi tolerată.

Și iată că avem deja reacțiile partenerilor străini. Cred că semnalul transmis de președintele Trump e cel mai potrivit în acest sens, e un semnal de susținere, în primul rând pentru marinarii ucraineni, care vor fi judecați pentru trecerea ilegală a frontierei. (…)

Dacă ne uităm la ultimele evoluții, din ultimii ani, rușii fac niște pași care nu prea intră în legalitate. Nu sunt corespunzători cu dreptul internațional.

Dacă reacția e dură, cum a fost în cazul anexării Crimeei sau în cazul declanșării războiului în Donbass, așteaptă să se calmeze puțin reacția și fac pasul următor. Dacă ne uităm la istoria ultimilor 10 ani, avem de-a face cu Georgia și acțiunile Rusiei acolo și, începând din 2014, Ucraina și acum un nou pas care e o premieră pentru că avem o agresiune deschisă.

Ce urmează mai departe nu sunt în măsură să vă spun exact, dar, din informațiile pe care le avem și noi, se pare că rușii vor ofensivă și terestră pentru obținerea accesului în Crimeea pe uscat, folosind sudul Ucrainei ca o fâșie de teren care le permite acest acces în Crimeea de nord.

Era un plan verchi, numit Novo-Rusia, care presupunea preluarea controlului teritoriilor sudice ale Ucrainei până la frontierea cu regiunea transnistreană.”

Apel ca în Marea Azov să meargă nave NATO

„A fost un apel lansat de președintele Poroșenko pentru a asigura balanța forțelor și în Marea Neagră și Marea Azov. Noi înțelegem foarte clar că fără să fie prezentă acolo o forță militară care poate echilibra situația nu putem opri aceste acțiuni agresive ale Federației Ruse.

Avem de-a face cu anexarea Mării Azov. Asta înseamnă de fapt închiderea completă a zonei, ceea ce le permite rușilor să spună că între Crimeea ilegal anexată și partea Rusiei există doar apele teritoriale ale rușilor și cu acest pretext ei ori închid, ori nu permit navigația, chiar și navelor comerciale, prin strâmtoarea Kerci.

Asta a provocat deja pierderi majore în ceea ce privește traficul navelor comerciale și comerțul din porturile ucrainene. Ei fac asta deliberat. Avem date că navele ucrainene stau la verificarea silită de către fortele FSB chiar și câteva zile, cu toate că navele care se duc în porturile ruse stau la verificare doar 30-40 de minute”, spune  Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei în România.

Citiţi AICI integral interviul

FOTO: romania.mfa.gov.ua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri