Un proiect de rechizitoriu din probele privind complicitatea Rusiei a dezvăluit că are dovezi ale posibilei coordonări între campania lui Donald Trump din 2016 și WikiLeaks, care a publicat e-mailuri furate dăunătoare rivalului său democrat, Hillary Clinton, relatează AFP

Circumscripția de tribunal împotriva activistului republican Jerome Corsi, aparent scursă de avocații lui Corsi marți, detaliază comunicările sale cu consilierul de campanie a lui Trump, Roger Stone, la jumătatea anului 2016, despre emisiunile preconizate. Schimburile au pus la îndoială refuzurile repetate ale președintelui că campania sa a coordonat cu WikiLeaks asupra publicării e-mailurilor democratice – date site-ului anti-secret, după ce au fost furate de spioni ruși, potrivit guvernului SUA.

La trei zile după prima lansare a  WikiLeaks pe 22 iulie 2016, Stone a cerut lui Corsi să contacteze fondatorul site-ului Julian Assange, conform proiectului de acuzare. Corsi a raportat o săptămână mai târziu că a contactat printr-un intermediar și că Assange plănuise încă două versiuni care ar putea face rău semnificativ lui Clinton. „Impactul era planificat a fi foarte dăunător”, a spus Corsi într-un e-mail, oferind sfaturi despre cum ar trebui să se pregătească campania. Stone a admis deja contacte indirecte cu Assange în 2016, așa cum a avut și fiul lui Trump, Donald Jr. Dar comunicările Corsi-Stone sugerează un nivel de coordonare și planificare care nu a apărut până acum în dovezile lansate de ancheta condusă de Consilierul special, Robert Mueller.

Dovada complicătății?

Mueller investighează dacă există o complicitate între campania Trump și ruși, despre care șefii serviciilor de informații americani spun că au conspirat ilegal ca să încline alegerile în favoarea lui Trump.

Proiectul de rechizitoriu a fost pregătit ca o înțelegere de acord între echipa lui Mueller și Corsi, care ar admite că a mințit anchetatorii. Dar, marți, Corsi a respins acordul și acum se confruntă cu eventuale acuzații revizuite. El a anunțat pe Twitter că intenționează să depună o plângere penală împotriva lui Mueller pentru abateri de la procuratură.

Miercuri, Trump l-a acuzat pe Mueller că a făcut presiuni asupra martorilor, precum Corsi și Stone, să mintă pentru a-și atinge obiectivele anchetei.

Corsi, un activist conservator care a lucrat pentru site-ul de teoria conspirației – InfoWars, nu a fost direct atașat campaniei Trump, deși s-a întâlnit cu președintele. El era un apropiat a lui Stone, un consultant veteran republican și un „dirty trickster” autodeclarat care l-a ajutat pe Trump să-și înceapă campania pentru Casa Albă în 2015 și a continuat să îl consulte pentru campanie până în 2016.

Proiectul de rechizitoriu a rămas fără răspuns dacă Stone – care așteaptă de asemenea să se înfrunte în curând cu Mueller – a comunicat informațiile despre planurile WikiLeaks către Trump sau pentru oficiali de rang înalt.

Mueller a încercat, de asemenea, să afle dacă Trump a fost informat cu privire la discuțiile pe care personalul său de campanie l-au avut în legătură cu obținerea de mizerii despre Clinton care ar fi deținută de ruși.

În orice caz, Mueller, al cărui personal nu a divulgat nimic despre progresul activității lor, va trebui totuși să dovedească că a fost săvârșită o infracțiune. Obținerea unei notificări prealabile de la WikiLeaks cu privire la planurile sale nu ar constitui, în sine, o infracțiune, spun experții juridici. Dar, dacă ar exista o coordonare mai largă, inclusiv contactul cu rușii, Mueller ar putea face un caz pentru o conspirație criminală pentru a interfera cu alegerile și pentru a înșela Statele Unite – acuzația deja formulată împotriva a 13 ruși acuzați de amestec în alegeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here