Caută
Close this search box.

Autoritățile japoneze anti-trust investighează giganții Google și Amazon

Autoritățile anti-trust din Japonia vor examina dacă giganți tehnici, cum ar fi Google și Amazon, își folosesc pozițiile de lideri de piață pentru a exploata antreprenorii sau obstrucționa concurența, a declarat joi șeful de comerț echitabil al țării, informează AFP.

Într-un interviu acordat ziarului „Mainichi Shimbun”, șeful Comisiei pentru comerțul echitabil din Japonia (JFTC) a declarat că ancheta va avea loc anul viitor. „Vom cerceta dacă” platformele „împiedică inovația tehnologică a companiilor japoneze”, a declarat Kazuyuki Sugimoto cotidianului. Termenul „platforme” se referă la giganții tehnologici care domină sectorul lor și include Amazon, Apple, Google și Facebook. El a spus că sonda „va studia dacă stocarea datelor de către clienți împiedică intrarea noilor clienți pe piață sau dacă pozițiile lor dominante pe piață îi forțează pe partenerii lor de afaceri să reducă prețurile”. Investigația ar implica întâlniri cu întreprinderile și partenerii lor și ar putea vedea supraveghetorul anti-trust să convoace oficialii companiei și să trimită documentele „dacă este necesar”, a spus el.

În luna martie, unitatea japoneză de la Amazon a declarat că cooperează cu autoritățile după ce JFTC a atacat sediul său din Tokyo asupra acuzațiilor de încălcare a legilor antitrust. Presa locală a raportat că raidurile au fost legate de afirmațiile potrivit cărora Amazon Japan a cerut în mod necorespunzător taxe din partea furnizorilor, iar publicația NHK, care a raportat compania, a spus furnizorilor că nu va mai lucra cu aceștia dacă nu ar plăti.

Decizia autorităților antitrust de a lansa o investigație vine după ce autoritățile europene au impus presiuni asupra giganților americani de tehnologie. La începutul acestui an, Uniunea Europeană a înregistrat o sumă record de 4,34 miliarde euro drept amendă pentru gigantul tehnic american Google, acuzându-l că a folosit popularitatea uriașă a sistemului Android pentru a-și promova motorul de căutare Google și a închide rivalii. Google a atacat decizia, argumentând că acuzațiile UE sunt nefondate, însă a declarat luna trecută că va respecta decizia pentru a evita amenzile suplimentare.

Parlamentul European a aprobat, în septembrie, o lege controversată privind drepturile de autor a UE, care dă mai multă putere companiilor de știri și înregistrări împotriva unor giganți de internet precum Google și Facebook, deși firmele s-au angajat să lupte împotriva acestei decizii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri