Agitația electorală care se va declanșa în 2019 se răsfrânge puternic în cadrul Guvernului Dăncilă și PSD. După bătălia pe mult râvnitele poziții de europarlamentar, un adevărat război a început deja pentru propunerea de comisar european din partea României în viitorul executiv european. O luptă surdă (și foarte dură) s-a declanșat între Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor (care se vede chiar și candidat al PSD la prezidențiale), Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene (și posibil viitor ministru al Afacerilor Europene) și premierul Viorica Dăncilă, conform stiripesurse.ro.

”În acest fel trebuie privite ieșirile lor publice din ultima perioadă. Fiecare dintre ei se zbat să îi arată lui Dragnea cât de credincioși și de utili îi sunt. Nu ai văzut cum au sărit ca niște lupi flămânzi asupra lui Negrescu (ministrul demisionar al Afacerilor Europene)? Îl vedeau ca un posibil concurent pentru poziția de comisar pentru că ăsta mic are mare trecere la Bruxelles”, a spus pentru STIRIPESURSE.RO unul din vicepreședinții PSD sub protecția anonimatului. Spusele sale au fost confirmate și de surse din cadrul Executivului.

 

Marea problemă e că viitoarea propunere a României trebuie să primească acceptul viitorului președinte al Comisiei Europene. Cele mai mari șanse le au în acest moment reprezentanții PPE, Manfred Weber și al socialiștilor, Frans Timmermans. De remarcat că olandezul, actual vicepreședinte al CE, pare să fie cel mai bine plasat în acest moment, având și sprijinul unor guverne care sunt în PPE. Negocierile vor fi lungi și complicate, alături de principalele poziții din Parlamentul European și alte instituții europene.

Dar pricare ar fi președintele CE, e de așteptat că nici unul nu vede cu ochi buni actualul Executiv de la București și  nici nu va accepta orice propunere din România.

151 Vizualizări

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here