Caută
Close this search box.

Brexit la final: Marea Britanie și UE „aprobă textul” proiectului de retragere

Oficialii britanici și europeni au convenit asupra proiectului de text al unui acord Brexit într-un progres semnificativ în cadrul negocierilor, informează BBC.

O sursă de cabinet a declarat pentru BBC că documentul a fost convenit la nivel tehnic de către oficialii ambelor părți după discuții intense în această săptămână. O reuniune specială a cabinetului va avea loc miercuri la ora 14:00 în timp ce Theresa May caută susținerea miniștrilor. Fiecare ministru este rugat să vadă prim-ministrul pentru discuțiile „one-to-one” marți seara.

Viitorul frontierei dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda a fost ultima problemă importantă care trebuia rezolvată pe fondul dezacordurilor privind modul de garantare a reintroducerii controalelor fizice după Brexit. Miniștrii cabinetului au fost informați mai devreme despre stadiul negocierilor, marți, când li sa spus că „un număr redus de chestiuni nesoluționate” au rămas să fie sortate. Theresa May a spus că miniștrii au fost chemați la o întâlnire specială pentru a „lua în considerare proiectul de acord pe care echipele de negociere au ajuns la Bruxelles și pentru a decide asupra pașilor următori”. Înainte de a face acest lucru, ei vor putea citi „documentația” relevantă.

În altă ordine de idei, ambasadorii din cele 27 de state membre ale UE se vor întâlni miercuri la Bruxelles.

Primul ministru a fost supus unor presiuni atât din partea celor pro-Brexit, cât și din partea deputaților pro-UE, în timp ce încearcă să încheie un acord cu UE cu privire la termenul de ieșire al Regatului Unit la 29 martie 2019. Atât Marea Britanie, cât și UE vor să programeze un summit special al liderilor europeni la sfârșitul lunii noiembrie pentru a semna acordul de retragere și o declarație de ansamblu a relațiilor lor viitoare. Bruxelles-ul a insistat că ar fi de acord doar să pună roțile în mișcare pentru summit, dacă se poate ajunge la un acord cu privire la chestiunea frontierei irlandeze. Dacă este convenită o înțelegere cu UE, May trebuie să convingă partidul său – și restul parlamentului – să o sprijine într-un vot cheie comun.

Între timp, în urma presiunilor din toate părțile ale Camerei Comunelor, miniștrii au convenit să ofere deputaților o evaluare juridică a implicațiilor pentru Marea Britanie asupra unui blocaj și altor aspecte controversate ale oricărei înțelegeri. Democrații Unioniști, pe care se bazează premierul, au declarat că va vota pentru moțiunea Laburiștilor, cerând dezvăluirea „sfatului complet și final” dat de procurorul general Geoffrey Cox cabinetului. Un grup influent al Tory pro-Brexit a declarat, de asemenea, că nu se vor opune mutării, care a fost ulterior adoptată fără opunere în Camera Comunelor.

Cabinetul biroului ministrului, David Lidington, a declarat că Cox, consilier juridic superior al guvernului, va face o declarație deputaților și va lua întrebări înainte de votul final asupra oricărei tranzacții Brexit. Deputații, a spus el, vor vedea „o declarație detaliată privind poziția care stabilește atât poziția politică, cât și cea juridică a guvernului cu privire la acordul de retragere propus”. Concesiunea reflectă formularea unui amendament de compromis susținut de un număr de membri Tory ai Grupului european de cercetare care nu a fost selectat pentru dezbatere.

Liderul de la Westminster al DUP, Nigel Dodds, a declarat că este mulțumit de faptul că Parlamentul „și-a afirmat voința”, deoarece este imperativ ca toate părțile înțelegerii să fie clare în ce mod și pentru cât timp va „lega în mod legal” Regatul Unit.

Într-un discurs, luni seara, May a declarat că „sfârșitul” negocierilor a fost atins și, în timp ce ambele părți doreau un acord, problemele în cauză erau „extrem de dificile”. Dar Boris Johnson, care a renunțat în calitate de secretar de externe în iulie, în semn de protest față de strategia Theresei May, a lovit la ceea ce a pretins că a fost o „scenă regizată întârziată” pentru a ajunge la un acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri