Caută
Close this search box.

Brexit: May se întoarce la Bruxelles pentru discuții înainte de summit-ul liderilor europeni

brexit

Theresa May se va întoarce la Bruxelles pentru discuțiile Brexit în acest weekend, în timp ce Marea Britanie și UE se străduiesc să facă o înțelegere la timp pentru summit-ul de duminică al liderilor europeni, informează BBC.

După o întâlnire de două ore cu oficialii UE, premierul a declarat că s-au făcut progrese în ceea ce privește forma viitoare a relațiilor UE-Regatul Unit. Spania a declarat că nu va fi de acord cu acordul Brexit, dacă nu se vor face modificări aduse textului privind Gibraltar. Dar sursele de la Downing Street 10 au declarat că așteaptă o soluție înainte de adunarea de duminică. Sursele au declarat că  premierul va efectua o călătorie neprogramată la Bruxelles sâmbătă pentru a semnala „problemele majore” în legătură cu un document care stabilește relațiile viitoare ale Marii Britanii cu UE.

May a vorbit miercuri seara cu premierul spaniol Pedro Sánchez și a declarat că discuțiile vor continua să urmeze „un bun angajament” între țările și guvernul din Gibraltar, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

Londra și Bruxelles-ul au convenit deja proiectul de lege a părăsirii UE la 29 martie 2019 – un document de 585 de pagini care acoperă drepturile cetățenilor, problemele financiare și granița irlandeză.

UE se află acum într-o cursă contra cronometru pentru a completa textul unei declarații însoțitoare privind relațiile sale viitoare cu Marea Britanie, pe fondul preocupărilor mai multor state membre.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu va participa la reuniunea de duminică a liderilor europeni – ea a fost chemată să aprobe declarația și acordul de retragere – cu excepția cazului în care textul privind viitoarea cooperare este convenit în prealabil.

UE a sperat să aprobe documentul, care nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, dar va fi punctul de plecare pentru viitoarele negocieri, mai întâi marți și apoi miercuri.

După o oră de discuții cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, doamna May a căutat să obțină o notă optimistă, dar semnalele vor continua până în ajunul summit-ului de duminică. „Am făcut progrese suplimentare și, ca rezultat, am oferit suficientă îndrumare negociatorilor noștri, sper, ca ei să rezolve problemele rămase și că munca va începe imediat”, a spus ea. „Acum intenționez să mă întorc pentru întâlniri ulterioare sâmbătă pentru a discuta despre modul în care putem încheia acest proces și să îl putem încheia în interesul întregului nostru popor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri