Caută
Close this search box.

Ce şi cine îl protejează pe Tudorel Toader la Universitatea din Iaşi

tudorel toader

Ministerul Educației a respins de la avizare carta universitară în care Senatul Universității „Al. I Cuza” din Iași a introdus prevederea că un rector poate fi revocat „pentru încălcarea normelor de etică academică sau pentru afectarea imaginii universității”.

Senatul Universității „Al. I. Cuza” din Iași a modificat în septembrie carta instituției, la propunerea lui Silvian-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților Iași și reprezentantul studenților de la Drept, astfe încât rectorul să poată fi demis dacă afectează imaginea universității.

Prevederea îl vizează în mod direct pe Tudorel Toader, ministru al Justiției și rector al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, suspendat pe perioada exercitării mandatului de la Guvern.

Mai mulți profesori din cadrul instituției de învățământ superior sunt nemulțumiți de imaginea publică pe care o are ministrul, după revocarea Laurei Codruța Kovesi și după cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Dar Ministerul Educației, condus interimar de Rovana Plumb, a respins carta universitară, acțiune neobișnuită în mediul universitar, tocmai pentru că conține această prevedere.

Un alt motiv pentru care Ministerul Educației a respins carta este faptul că nu i-a fost transmis actul de delegare a actualului rector, profesorul Mihaiela Onofrei, deși ministerul are acest act, odată ce suspendarea a fost înregistrată.

Președintele Senatului Universității „Al.I.Cuza” din Iași, dar și alți membri ai forului, sunt ostili actualului ministru al Justiției și iau în calcul să candideze la poziția de rector al Universității.

Următoarele alegeri sunt în 2020, însă o eventuală demitere a lui Tudorel Toader ar grăbi preluarea conducerii universității, potrivit EduPedu.ro.

Potrivit vechii carte universitare, rectorul putea fi demis doar pentru nerespectarea contractului de management. Noua cartă – acum respinsă de MEN – prevede că rectorul poate fi suspendat și pentru încălcarea normelor de etică academică sau pentru afectarea imaginii universității.

Supendarea în acest caz se face de către Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la propunerea scrisă a cel puțin 1/3 dintre membrii acestuia, prin vot secret, cu majoritatea calificată a 2/3 dintre membrii Senatului UAIC, eplică Newsweek.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri