Caută
Close this search box.

Ceasul Circadian, ceasul intern al organismului

Întreg organismul nostru funcționează după un ceas intern, numit ceasul circadian, pe care dacă îl respectăm, vom beneficia de o sănătate de fier. Fiecare celulă, fiecare organ al corpului nostru, sunt programate pentru a executa în timp, anumite funcții fiziologice. Medicina tradițională chineză a studiat intens acest ceas intern al organismului, în funcție de meridianele energetice, iar acest bioritm al omului a fost confirmat, mai târziu, și de medicina vestică.

Conform acestor studii, fiecare organ al corpului nostru are o activitate maximă de 2 ore pe zi, astfel :

Orele 23 – 01 : perioada de maximă activitate a vezicii biliare. Cei care au probleme cu acest organ, în această perioadă se trezesc din somn sau nu pot adormi;

Orele 01 – 03 : se activează ficatul. În această perioadă oxigenarea creierului este minimă. Cei care suferă de afecțiuni hepatice au un somn zbuciumat sau chiar se trezesc în aceasta perioadă. Ficatul și vezica biliară fiind organe pereche și cei suferinzi de afecțiuni biliare prezintă aceleași simptome. În această perioadă nu se recomandă fumatul, consumul de cafea, alimente grase și băuturi alcoolice.

Orele 03 – 05 : se activează plămânii, deci în această perioadă fumătorii, astmaticii, cei răciți sau cu alte afecțiuni ale aparatului respirator se trezesc din somn sau au un somn zbuciumat, neodihnitor. Cei bolnavi sunt copleșiți de senzația de teama și nesiguranță.

Orele 05 – 07 : este perioada de activitate maximă a intestinului gros. Este perioada în care majoritatea oamenilor au scaune. Se recomandă evitarea stresului și grabei în această perioadă. Cei bolnavi cu acest organ se simt de obicei mai rău decât în cursul zilei. Se recomandă consumul de ceaiuri din plante medicinale.

Orele 07 – 09 : începe activitatea maximă a stomacului. Se va evita expunerea corpului la frig sau dușuri reci, este mai indicată rămânerea într-un mediu cald. Se recomandă administrarea de vitamine.

Orele 09 – 11 : splina și pancreasul sunt la activitate maximă. Este total contraindicat consumul de alcool! Se recomandă consumul de fructe și miere de albine, aceasta fiind singura perioadă din zi când organismul poate digera fără efort dulciurile. Se va evita efortul fizic. Din contră, disponibilitatea la efort psihic si intelectual este la maxim.

Orele 11 – 13 : perioada de activitate maxima a inimii. În această perioadă nu se recomandă consumul exagerat de alimente grele. Scade nivelul de oxigenare al creierului, din această cauză există un risc mărit pentru accidentare.

Orele 13 – 15 : in aceasta perioadă intestinul subțire este foarte activ, scade sensibilitatea la durere a danturii, deci este perioada ideală pentru tratamentele stomatologice. Activitate fizică este pe curba ascendentă.

Orele 15 -17 : perioada hiperactivă a vezicii urinare. În această perioadă se recomandă consum mărit de lichide (apă, ceaiuri) și activitate sportivă. Organismul este capabil să digere mai ușor și alimentele mai grele, crește în continuare, predispoziția pentru activitatea fizică. Acest interval este, astfel, propice pentru detoxifierea organismului, ceaiurile diuretice având cele mai bune rezultate între aceste ore.

Orele 17 – 19 : rinichii funcționează la capacitate maximă, este indicat să se evite acțiunile factorilor care le îngreunează activitatea (grăsimi, zahăr, sare, băuturi răcoritoare, conservanți alimentari, cafea, alcool, dar mai ales stresul si frigul).

Orele 19 – 21 : activitatea maxima a pericardului și sistemului circulator. Este perioada de maximă receptivitate a simțurilor, optimă pentru a viziona spectacole de teatru, filme sau muzică. În această perioadă toate tipurile de medicație au eficiență maximă (atât cele administrate oral, cât și cele aplicate extern).

Orele 21 – 23 : este perioada de activitate a sistemului endocrin. Organismul se pregătește de odihnă, deci nu se recomandă nici o activitate care l-ar putea reactiva (exerciții fizice, consum de alimente grele sau cafea, fumat) (sursa : curs de nutriție ANATECOR – profesor Floarea Damaschin)

Analizând perioadele de maxima activitate a organelor, ne putem da seama și care sunt cele mai bune ore de luat masa și de ce este important să le respectăm, pentru a avea o sănătate de fier

Micul dejun

Este cea mai importantă masa a zilei și atenție : cei care sar peste această masă se expun unui risc cu 45% mai mare de a deveni obezi sau supraponderali. Orele de luat micul dejun sunt orele de maximă activitate a pancreasului : 9-11.

Pancreasul este o glandă mixtă (endocrina și exocrina), secretând substanțe foarte importante pentru digestie. Dimineața se secretă cu precădere lipaza (utilizată la digerarea grăsimilor) și insulina (necesara utilizării glucidelor). Astfel, la micul dejun este indicat să consumăm cu precădere fructe și carbohidrați. Smoothie-urile din fructe cu adaos de grăsimi bune (ulei de cocos, avocado, ulei de in) și superalimente, semințe, nuci, lapte de nuci, cereale integrale – sunt câteva variante de mic dejun ce ne conferă energie și nutrienți, până la următoarea masă importantă a zilei.

Prânzul

Orele cele mai bune pentru a mânca de prânz sunt 13-15, atunci când intestinul subțire funcționează la cote maxime. Aceasta, deoarece în intestinul subțire are loc procesul de absorbție al nutrienților din alimente. În această perioadă, în organism se secretă proteazele, enzime necesare digestiei proteinelor. Astfel, masa de prânz este indicat a fi proteica, fiind cel mai ușor de digerat în acest interval orar.

Activitatea fizică/sportul este indicat să o derulam în perioada 15-17.

Cina

Seara, secrețiile digestive sunt diminuate, iar organismul se pregătește de odihna și repaus. Orele indicate pentru a servi cina sunt 17-19. Înainte, oamenii mâncau seara pană la apusul soarelui. La cină este indicat să servim mese ușoare, bazate pe legume, salate. Orice consum de alimente greu de digerat (grăsimi, carne grasa, brânzeturi) va avea ca rezultat stocarea sub forma de țesut adipos – îngrășarea.

Atenție! dacă simțim foame seara, este rezultatul unei gestionari deficitare a meselor din timpul zilei : sărit peste mese, snack-uri, chips-uri, junk food etc.

Mâncatul la ore fixe și mai ales în intervalul optim pentru fiecare masă, conferă organismului o stare bună de funcționare și sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri