Caută
Close this search box.

Ceremonie solemnă la Paris ce a marcat centenarul sfârșitului Marelui Război

Președintele francez, Emmanuel Macron, a adus duminică un omagiu milioanelor de soldați uciși în Primul Război Mondial în cadrul unei ceremonii emoționale la Paris la care au participat zeci de lideri mondiali pentru a avertiza împotriva naționalismului la un secol după conflict, relatează AFP.

Președintele american Donald Trump, președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și zeci de monarhi, prinți, președinți și prim-miniștri s-au alăturat lui Macron pentru a marca momentul în care armele au tăcut în Europa cu 100 de ani mai devreme. Sub cerul gri și ploaie, mulți șefi de stat s-au alăturat lui Macron, mergând pe Champs Elysées la Arcul de Triumf, unde a avut loc ceremonia. Trump și Putin au venit puțin mai târziu în autobuze separate.

Într-un discurs de 20 de minute lângă mormântul soldatului necunoscut, Macron descrie „iadul de neimaginat” al celor care au luptat în tranșee, denunțând naționalismul care a aprins flăcările de război și acum prezintă semne de renaștere. Macron a vorbit fără îndoială despre amenințarea din partea naționalismului, numindu-l o trădare a valorilor morale. Trump, care s-a descris ca fiind un naționalist și care a promovat ceea ce el numește politica „America First” a stat la câțiva metri. „Patriotismul este exact opusul naționalismului: naționalismul este o trădare a patriotismului”, a spus Macron. „Când spunem «interesele noastre vin în primul rând, cele ale altora nu contează» ștergem lucrurile pe care o națiune le deține ca fiind cele mai prețioase, ceea ce le dă viață și o face grozavă: valorile sale morale”.

Comemorarea a marcat tema centrală a omagiilor pentru a onora pe cei care au murit în timpul războiului din 1914-1918 și pentru a comemora semnarea armistițiului care a dus la sfârșitul luptelor la data de 11 noiembrie 1918, exact la 11 dimineața. „Lecția Marelui Război nu poate fi cea a resentimentelor dintre popoare, nici trecutul nu ar trebui uitat”, a spus el, referindu-se la milioanele de femei văduve și copii orfani de conflict, precum și la cei 10 milioane de soldați uciși.  „Este obligația noastră profund înrădăcinată de a ne gândi la viitor și de a lua în considerare ceea ce este esențial”, a spus Macron.

Sub un baldachin de sticlă de la poalele Arcului de Triumf, construit de împăratul Napoleon în 1806, Trump, Merkel, Macron, Putin și ceilalți lideri au ascultat prin căști ce a vorbit președintele francez. Comemorarea de 90 de minute a inclus citirea de către copii a scrisorilor scrise de soldații germani, francezi și britanici în timpul războiului, un recital al violoncelistului Yo-Yo Ma și o performanță „Bolero” de Maurice Ravel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri