Caută
Close this search box.

Cine contestă la Comisia Europeană decizia Austriei, de reducere a alocaţiilor copiilor imigranţilor

alocatii-copii

Şapte state central şi est-europene i-au trimis o scrisoare comisarului european pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Marianne Thyssen, în care contestă decizia Austriei, de indexare a cuantumului alocaţiilor acordate copiilor imigranţilor.

Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Lituania şi Slovenia i-au trimis o scrisoare comună comisarului UE pentru Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, Marianne Thyssen, în care cer verificări pentru a se stabili dacă legea adoptată de Parlamentul Austriei este compatibilă cu reglementările Uniunii Europene, informează site-ul de ştiri Heute.at.

Reprezentanţii acestor ţări avertizează că ar putea cere iniţierea unor proceduri administrative ori judiciare împotriva Austriei.

Ministrul român al Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, i-a trimis pe 25 octombrie o scrisoare comisarului european pentru Marianne Thyssen, exprimând îngrijorarea în legătură cu legea privind indexarea alocaţiilor adoptată de Austria.

„Aceste măsuri vor afecta extrem de mult familiile din state ale Grupului Vişegrad”, a declarat vineri ministrul slovac al Afacerilor Sociale, Jan Richter. Din Grupul Vişegrad fac parte Slovacia, Cehia, Polonia şi Ungaria.

Parlamentul de la Viena a adoptat în octombrie un proiect de lege care prevede că imigranţii din alte ţări ale Uniunii Europene care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflaţi în ţara de origine alocaţii adaptate nivelului de trai şi veniturilor din naţiunea respectivă, informează agenţia APA. Conform noului sistem de calcul, copiii imigranţilor vest-europeni ar urma să primească alocaţii mai mari, iar cei est-europeni mai mici.

Comisia Europeană a avertizat că ar putea declanşa procedura de sancţionare a Austriei. „Imediat ce legea va intra în vigoare, Comisia Europeană nu va ezita să recurgă la toate posibilităţile, în contextul în care este garant al tratatelor comunitare”, a declarat Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Executivului UE.

„Indexarea veniturilor în funcţie de nivelul de trai nu este permisă prin dreptul comunitar, lucru confirmat de Curtea de Justiţie a UE. Este o problemă de corectitudine: o persoană care îşi achită contribuţiile în sistemul naţional trebuie să se aştepte la indemnizaţii la acelaşi nivel cu celelalte”, a subliniat oficialul CE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri