Caută
Close this search box.

Comerțul internațional și problemele climatice: Un summit G20 în care Trump va fi implicat în discuții-cheie

Puterile G20 deschid două zile de summit în Argentina, după o acumulare furtunoasă de probleme dominată de cruciada consensuală a președintelui american Donald Trump pentru a realinia comerțul mondial, informează AFP.

Cu puțin înainte de începerea summit-ului, lozinca lui Trump „America First” va da roade cu semnarea la Buenos Aires a unui succesor al pactului NAFTA privind comerțul liber nord-american. Acordul revizuit, numit Acordul SUA-Mexic-Canada (USMCA), arată foarte mult ca cel pe care îl înlocuiește. Dar au fost modificate suficiente puncte pentru ca Trump să declare victoria în numele muncitorilor americani despre care pretinde că au fost înșelați de NAFTA. Cu toate acestea, subliniind că noua afacere ar putea să nu fie chiar schimbătorul de joc pe care îl susține, semnarea va fi executată de către negociatorii comerciali de rang înalt din cele trei țări, mai degrabă decât de liderii acestora care participă la G20.

După ce a impus tarife de pedepsire a bunurilor chinezești și a amenințat că în ianuarie vor veni altele, Trump are în vizor și China, în timp ce se pregătește să se întâlnească cu președintele Xi Jinping în cadrul G20.

După semnarea USMCA și după ce președintele Argentinei, Mauricio Macri, a deschis prima zi a celor două zile ale summit-ului, iar după amiază este planificat un protest în masă în centrul capitalei, Buenos Aires. Argentina se confruntă cu creșterea inflației și a șomajului cauzată de o criză economică, care a condus la o salvare profund nepopulară din partea Fondului Monetar Internațional. Guvernul promite toleranță zero față de violență, deoarece găzduiește cea mai mare întâlnire internațională pe care a avut-o vreodată și spune că a câștigat promisiuni din partea organizatorilor de protest pentru a menține calmul pe străzi.

China cere compromis

Summit-ul G20 va fi însoțit de o serie de inițiative diplomatice cu mai multe întâlniri bilaterale a liderilor prezenți, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, prim-ministrul japonez Shinzo Abe și premierul indian Narendra Modi.

Statele Unite au discuții sâmbătă cu Xi ca termen limită pentru ca China să sfârșească preocupările comerciale cheie ale lui Trump, care a lovit 250 de miliarde de dolari în tarifele asiatice. „China Daily” a declarat vineri că ambele părți ar putea găsi o înțelegere în Buenos Aires, dar au avertizat Statele Unite împotriva împingerii prea puternice a tehnologiei, pe fondul acuzațiilor americane de furturi răspândite de Beijing. „Ar trebui să existe și alte aspirații, cum ar fi să profitați de scutirea comercială pentru a accelera creșterea chineză, atunci este puțin probabil să se ajungă la un acord”, a spus ziarul într-un editorial. „Dar o afacere bună înseamnă că ambele părți se plece mulțumite. Statele Unite ar trebui să-și dea întâlnirea obișnuită a câștigătorilor și a relațiilor internaționale în weekend”, a spus acesta.

Cancelarul german Angela Merkel este unul dintre liderii care urmează să discute vineri cu Trump. Dar va rata deschiderea summit-ului dupa ce avionul ei a fost forțat să facă o aterizare de urgență la Köln din cauza unei probleme tehnice. Abandonul său temporar ar putea complica încercările președintelui francez Emmanuel Macron de a construi un front european împotriva lui Trump la o întâlnire a liderilor UE care au participat la G20 vineri dimineață.

Disputa privind clima

La sfârșitul zilei de joi, Macron a fost sfidător în timp ce i-a respins pe cei care doresc să facă față provocărilor economice, fiind „belicoși, izolaționiști și închizători de frontiere”. El a avertizat, de asemenea, că Franța ar refuza să avanseze un acord comercial cu blocul Mercosur din America de Sud, în cazul în care președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, va ieși din acordul privind clima de la Paris.

Sursele G20 declară că schimbările climatice au apărut ca fiind cel mai mare obstacol în calea obținerii unui acord privind un comunicat comun în Buenos Aires, când summit-ul se va încheia sâmbătă. Trump a scos Statele Unite din pactul de la Paris, iar opoziția sa față de acțiunea colectivă stă în contradicție cu avertismentele din ce în ce mai urgente ale oamenilor de știință, potrivit cărora amenințarea planetară necesită îndreptare politică acum. Dar, cu ocazia unei întâlniri majore a ONU privind schimbările climatice, care începe săptămâna viitoare în Polonia imediat după G20, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat în Buenos Aires că „acesta este un moment în care se face sau se sparge”.

Două summit-uri importante din acest an, ale Grupului celor Șapte Democrații și Forumului Cooperării Economice Asia-Pacific s-au încheiat fără declarațiile de rutină, Trump refuzând să se alăture G7 din cauza unei dispute cu gazda sa, premierul canadian Justin Trudeau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri