Caută
Close this search box.

Concertul de miercuri la Sala Radio: intre clasic si romantic

Seara clasica de fiecare miercuri, cu transmisiune in direct pe undele Radio Romania Muzical si Radio Cultural din sala de concerte a Radiodifuziunii Romane inseamna in aceasta saptamana o intersectare intre partiturile lui Bach si Haendel cu cea a romanticului Puccini. Explicatia este simpla:  scrisa drept lucrare de admitere la Institutul Muzical Pacini in 1880, Puccini foloseste o orchestratie camerala, cor mixt si doi solisti  – bariton si tenor – care dezvolta subiecte  impuse de slujba religioasa a Liturghiei . Mai tarziu, teme din aceasta lucrare sunt recunoscute in operele Manon Lescaut si Edgar, opera fiind genul muzical ce l-a consacrat pe compozitor in istoria muzicii. Corul Academic Radio , pregatit de Ciprian TUTU sustine cu inalta clasa aceasta partitura, si bagheta maestrului  Cristian Ciuca conduce cu placere si intelegere orchestra in intreaga dinamica si agogica  a frazelor muzicale si a textelor liturgice. Vocea solistica aleasa de compozitor este din sfera barbateasca – Mircea Ruja – bariton si Nicolae Simonov – tenor  – care intervin in finalul maiestuos, a acordurilor majore , optimiste de inaltare a mesajului muzical si crestin catolic.

Prima parte a concertului propune piese din sfera barocului, unde orga este solista in partitura scrisa de Johann Sebastian Bach in 1734. Solist invitat este STEFFEN SCHLANDT , nascut in 1975 la Brasov care primeste educatia de la tatal sau in anii copilariei si apoi o implineste prin cursuri si concerte  in numeroase tari din Europa precum Germania, Franta, Elvetia, Suedia, Italia, Croatia, Ungaria.

 Concertul nr. 13  în fa major, HWV 295, The Cuckoo and the Nightingale de George Frederick Handel inseamna o descriere si o bucurie a naturii prin cele sase parti ale sale  – 1a. Largo; 1b. Larghetto; 2a. Allegro; 2b. Allegro; 3. Larghetto; 4. Allegro unde prin puterea sunetelor, a indemnarii maestrului dirijor si a virtuozitatii instrumentistilor , natura se dezlantuie si ne da putere de imaginatie, de veselie si de voie buna in actualul context al vietii stricte de oras si de limitare a tot ce inseamna sunet de padure si de salbaticie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri