Caută
Close this search box.

Contradicții dintre Occident și Moscova: Separatiștii din Ucraina sunt chemați la vot

Separatiștii susținuți de Kremlin din estul Ucrainei organizează duminică alegeri după asasinarea unui lider rebel, în ciuda apelurilor occidentale la Moscova de a nu sabota negocierile de pace, informează AFP.

Washington-ul și Bruxelles-ul spun că votul din „Republica Populară” din Donetsk și Lugansk din estul industrial al Ucrainei vor împiedica în continuare eforturile de a pune capăt unui conflict care a ucis peste 10.000 de persoane din 2014. Șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, a declarat sâmbătă că blocul consideră că alegerile sunt „ilegale și ilegitime și nu le vor recunoaște”. „Aceste alegeri speciale sunt o batjocură”, a adăugat trimisul special al SUA în Ucraina, Kurt Volker. „Este o chestiune pe care o cerem Rusiei să o oprească și să nu o contunue”, a spus el săptămâna aceasta, adăugând că votul a contrazis acordurile de pace mediate de Vest.

Kremlinul a respins apelurile, declarând că votul nu are „nimic de a face” cu acordurile. Moscova declară că alegerile sunt necesare pentru a umple vidul de putere după ce liderul republicii Donetsk, Alexander Zakharchenko, a fost ucis într-un bombardament la o cafenea din Donetsk în luna august. „Oamenii pur și simplu trebuie să trăiască, să-și păstreze viața și să asigure ordinea în regiune, sub blocada și amenințările permanente ale folosirii forței de către autoritățile ucrainene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova.

În 2014, Rusia a anexat Crimeea și a sprijinit izbucnirea unei insurgențe în estul Ucrainei în ceea ce Kiev vede ca pedeapsă pentru pivotul său spre Occident.

În timp ce luptele grele s-au încheiat, conflictul revendică în mod regulat viețile soldaților și civililor. Dar negocierile sunt blocate, iar acordurile de pace acceptate în Vest, convenite în 2015, sunt în mare măsură muribunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri