Caută
Close this search box.

Contrar summit-ului din Singapore: Coreea de Nord testează „arme tactice ultramoderne”

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a supravegheat testarea unei „arme tactice ultramoderne nou dezvoltate”, a informat presa de stat din Phenian, vineri, într-o mișcare care va alerta discuțiile privind denuclearizarea, relatează AFP.

Acesta a fost primul raport oficial al unui test de arme al Coreei de Nord după lansarea unui proces diplomatic cu Washingtonul asupra programului său nuclear și a rachetelor. „Kim Jong-un … a vizitat terenul de testare al Academiei de Științe a Apărării și a supravegheat un nou test ultramodern de arme tactice”, a declarat agenția oficială centrală de știri, KCNA. S-a spus că testul a fost un succes, dar nu a specificat tipul de dispozitiv implicat.

Suspendarea testării armelor nucleare și a rachetelor balistice a fost cheia evoluțiilor diplomatice rapide din acest an și a negocierilor Phenian-Washington și a fost lăudată în mod repetat de președintele Donald Trump. Trump și Kim s-au întâlnit la summit-ul istoric din Singapore, în iunie, unde au semnat un document vag formulat despre denuclearizarea peninsulei.

La câteva ore după raportul KCNA, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este „sigur că” procesul a rămas pe drumul cel bun. „La summit-ul de la Singapore, președintele Trump și președintele Kim au făcut o serie de angajamente privind denuclearizarea finală și complet verificată și crearea unui viitor mai luminos pentru Coreea de Nord”, a afirmat o declarație. „Vorbim cu nord-coreenii despre punerea în aplicare a tuturor acestor angajamente. Suntem încrezători că promisiunile făcute de președintele Trump și de președintele Kim vor fi îndeplinite”. Progresele înregistrate la Singapore s-au blocat din cauza faptului că Washingtonul și Phenianul au trecut peste semnificația documentului, iar revenirea la testare ar pune îndoieli grave asupra viitorului procesului.

Folosirea cuvântului „tactic” în raportul KCNA sugerează că nu a fost implicată nici o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune sau un dispozitiv nuclear și nu a existat nici un indiciu imediat că un astfel de test a fost detectat de către Sud. „Referindu-se la aceasta ca la o «armă tactică», trimite un mesaj că (testul) nu este o provocare armată”, a declarat reporterilor un oficial din cadrul ministerului apărării din Seul. „Nu este adecvat ca armata noastră să o considere o provocare atunci când Coreea de Nord a confirmat că este un test de arme tactice de înaltă tehnologie”, a adăugat el.

Citând o sursă guvernamentală anonimă, agenția de știri Yonhap a raportat că arma testată ar putea fi o nouă artilerie cu rază lungă de acțiune dezvoltată sub tatăl și predecesorul lui Kim Jong-un, Kim Jong-il.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri