Caută
Close this search box.

Cum tocau şefii serviciului secret din MAI banii statului pe petreceri, băuturi şi parfumuri de lux

https://www.g4media.ro/exclusiv-sefii-serviciului-secret-al-mai-tocau-pe-petreceri-bauturi-si-parfumuri-de-lux-banii-destinati-descoperirii-faptelor-de-coruptie-surse-ce-contine-rechizitoriul-infirmat-al-procuroarei-flor.html

Mese îmbelșugate stropite cu Glenfiddich și Gentleman Jack, precum cele de la Bârlogul Lupilor, din aprilie 2014, dotarea vilelor de protocol cu televizoare sau achiziționarea de telefoane IPhone pe post de ”tehnică operativă” erau cheltuielile pe care șefii DIPI (serviciul secret al MAI – n.r.) le-au făcut pentru ei înșiși cu bani din fondurile operative secrete.

Cheltuielile extravagante nu erau pentru surse sau pentru obținerea de informații destinate luptei anticorupție. Și aceasta în timp ce agenții secreți ai DIPI nu aveau mașini, telefoane sau bani să își plătească informatorii.

Sunt datele din rechizitoriul procuroarei Florentina Mirică împotriva fostului ministru de Interne, Petre Tobă, şi a foştilor şefi ai DIPI, Nicolae Gheorghe, zis Geo, Rareş Văduva, Gelu Oltean, Nelu Zărnică şi alţi 11 şefi de diviziuni şi sectoare din cadrul DIPI, au explicat în exclusivitate pentru G4Media.ro surse judiciare.

Parfumuri Chopard, Calvin Klein, Lancome, Mugler, Versace, Givenchy, Moschino, Hugo Boss, Bulgari şi Yves Saint Laurent erau cadourile de protocol pe care șefii DIPI le-au făcut pentru șefimea din celelalte servicii secrete, precum SRI, cu ocazia diverselor sărbători, tot din fondurile operative secrete destinate descoperirii infracțiunilor. Inclusiv un stilou Mont Blanc pentru secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Chiar și repararea unui gard de la sediul din Răzoare sau dotarea caselor conspirative, a centrelor de pregătire sau a vilelor de protocol erau decontate din fondurile operative destinate descoperirii infracțiunilor pe logica ”orice face un serviciu secret este activitate informativ-operativă”, se arată în rechizitoriu, potrivit surselor G4Media.ro.

Toată această bulibășeală contabilă era justificată de șefii DIPI ca fiind cheltuieli pentru așa zise ”activități informativ-operative”, arată sursele G4Media.ro. Șefii DIPI s-au apărat, precum fostul ministru Gabriel Oprea, pretinzând că nu au luat bunurile acasă, tot la serviciu au rămas, însă mesele festive și cheltuielile pentru lux din fondurile operative destinate descoperirii faptelor de corupție sunt greu de justificat.

Rechizitoriul procuroarei Florentina Mirică a fost infirmat, însă, de şeful interimar al Secţiei 1-a din DNA, procurorul Dănuţ Volintiru, așa că un judecător nu va putea decide dacă foștii șefi ai DIPI au încălcat legea, cum s-a întâmplat în cazul a doi dintre ofițerii DIPI, puși de șefi să deturneze fondurile operative. Aceștia au fost condamnați la închisoare, iar instanța a dispus anularea documentelor justificative întocmite în fals.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri