Caută
Close this search box.

Deficitul bugetului general consolidat pe primele zece luni este de trei ori mai mare decât cel din perioada analogă din 2017

deficitul bugetar

Statul român a cheltuit cu 20,85 de miliarde mai mult decât veniturile pe care le-a obținut în primele 10 luni ale anului 2018, înregistrând astfel un deficit bugetar de peste trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit execuției bugetului general consolidat comunicate de Ministerul Finanțelor Publice.

În bani, România a înregistrat un deficit bugetar de 20,85 miliarde de lei, adică 2,2% din produsul intern brut. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului 2017, deficitul bugetar era de 6,61 miliarde de lei, adică 0,77% din PIB, în condițiile în care produsul intern brut era mai mic.

Astfel, în bani, deficitul bugetar la 10 luni este de peste trei ori mai mare în 2018 față de 2017, iar ca procent din PIB este de aproape trei ori mai mare.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 232,3 miliarde de lei, reprezentând 24,5% din PIB, sunt cu 11,8% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+37,8%) și din veniturile nefiscale (+18,5%).

Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

Veniturile din TVA au crescut cu 9% față de realizările aceleiași perioade din 2017, ajungând la o valoare de 47,9 miliarde de lei pe primele zece luni ale anului în curs. Veniturile din accize au fost în sumă de 23,7 miliarde de lei (2,5% din PIB) cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri