Caută
Close this search box.

Descoperire fascinantă în Borneo: Artă rupestră de cel puțin 40.000 de ani

O pictură a unui animal într-o peșteră indoneziană datează de cel puțin 40.000 de ani, făcând-o cea mai veche bucată de artă figurativă din lume, au arătat noile cercetări, relatează AFP.

Pictura din Borneo, care poate să prezinte un tip nativ de bovine sălbatice, se numără printre miile de lucrări de artă descoperite acum zeci de ani în regiunea îndepărtată. Dar folosirea tehnologiei datării seriilor de uraniu a oferit posibilitatea cercetătorilor să reușească în cele din urmă să dateze momentul când au fost pictate.

Descoperirea se adaugă la un număr din ce în ce mai mare de dovezi că pictura rupestră nu a apărut numai în Europa, așa cum s-a crezut odată. „Putem vedea că arta figurativă s-a dezvoltat și evoluat mai mult sau mai puțin în același timp în Asia și în Europa”, a declarat cercetătorul Maxime Aubert pentru AFP.

În 2014, cercetătorii au descoperit arta figurativă pe insula indoneziană Sulawesi ce datează de la 35.000 de ani în urmă, dar unele dintre picturile examinate de Aubert și echipa sa, din apropiere de Borneo, au fost produse cu cel puțin 5.000 de ani mai devreme. Aubert, profesor asociat la Universitatea Griffith din Australia, a lucrat cu o echipă în peșteri îndepărtate și inaccesibile din zona Kalimantan de Est din Borneo, pentru a data picturile. Echipa, a cărei cercetare a fost publicată în revista „Nature” miercuri, s-a uitat la mai multe straturi de lucrări de artă pictate una peste alta. Stratul cel mai de jos și cel mai vechi cuprindea picturi de animale, mai ales un tip local de vite, precum și șabloane de mână într-o culoare roșiatică. În partea de sus a acestor lucrări au fost șabloanele de mână într-o culoare de dud, grupate în modele și înfrumusețate cu linii și puncte, precum și cu figuri umane mici, asemănătoare bățului, în aceeași culoare. Stratul final a inclus persoane, bărci și desene geometrice.

„O fereastră intimă în trecut”

Aubert și echipa sa au folosit o tehnică numită datare de seriile uraniului, care implică analizarea straturilor de calcit minerale care s-au format pe vârful picturii de-a lungul anilor, precum și materialul aflat sub pictură. Au scos probe de la mai puțin de un centimetru (jumătate de centimetru) din operele de artă și au găsit că o singură pictura a unui animal a fost produsă cu cel puțin 40.000 de ani în urmă și, posibil, cu aproape 52.000 de ani în urmă. „După părerea noastră, pictura mare de animale … este cea mai veche imagine figurativă de artă pe rocă din lume”, a spus studiul echipei.

Pictura este de fapt una dintre cele mai vechi cunoscute reprezentări ale oricărui tip de animal, datând dintr-o perioadă similară figurinelor mamut-fildeș găsite în Germania, a adăugat studiul. Timp de mulți ani, s-a crezut că arta peșterilor a apărut în Europa, unde piese renumite au fost descoperite și datate în Spania, Italia și Franța. Dar picturile indoneziene provoacă această teorie. „Acum se pare că două arte rupestre au apărut la un moment similar în colțurile îndepărtate ale Eurasiei paleolitice: una în Europa și una în Indonezia, la capătul opus al acestei lumi de gheață”, a spus Adam Brum, arheolog implicat în studiu, într-un comunicat de presă emis de Universitatea Griffith.

Cel de-al doilea strat al operelor de artă datează cu aproximativ 20.000 de ani în urmă și sugerează o evoluție interesantă în opera de artă a erei. „Acum 20.000 de ani, pictura devine din lumea umană, nu din lumea animală. Vedem același lucru în Europa, mai mult sau mai puțin în același timp”, a declarat Aubert pentru AFP. El intenționează să efectueze teste suplimentare asupra altor lucrări de artă din Indonezia, precum și piesele din Australia și a spus că a simțit o legătură personală cu trecutul în examinarea picturilor. „Este uimitor să vezi asta. Este o fereastră intimă în trecut”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri