Caută
Close this search box.

„Dezastrul total” în Italia: Inundațiile și furtunile ucid cel puțin 30 de persoane

Inundațiile au ucis 12 persoane pe insula Sicilia, inclusiv nouă membri ai unei singure familii, numărul victimelor unei săptămâni de coșmar în Italia ajungând la 30, au declarat duminică salvatorii citați de AFP.

După ce un râu s-a revărsat peste malurile sale, corpurile membrilor unei familii, inclusiv copiii cu vârste de unu, trei și 15 ani, au fost descoperite în orașul de coastă Casteldaccia, la est de capitala Palermo. Serviciile de salvare au declarat că casa în care își petreceau weekendul a fost scufundată în apă și noroi. Vârstele celorlalte victime au variat de la 32 la 65 de ani. Trei membri ai familiei au reușit să scape, unul reușind să se urce într-un copac unde a rămas mai mult de două ore, a raportat Agenția de știri Agi.

După ce a zburat peste Casteldaccia duminică, procurorul sicilian Ambrogio Cartosio a descris scene de „dezastru total”. Oficialii au deschis o investigație pentru a determina dacă casele construite lângă râu au respectat normele de siguranță.

Într-un incident separat, în Sicilia, un om de 44 de ani a fost găsit mort în mașina lui lângă Vicari, de asemenea în regiunea Palermo. Încercase să ajungă la o stație de benzină, unde era manager, pentru a-și ajuta un coleg blocat acolo. Un pasager de 20 de ani în mașină cu el încă lipsește. De asemenea, lucrătorii de salvare caută un doctor, de 40 de ani, forțat de furtuni să-și abandoneze mașina pe drumul din apropierea orașului Corleone, după ce a încercat să meargă la spital. Doi oameni, un bărbat și o femeie, au murit după ce mașina lor închiriată a fost măturată de un torent din regiunea Agrigente, au spus salvatorii.

Vânturile violente și ploaia puternică au ucis cel puțin 20 de persoane în această săptămână în jurul Italiei, în special în nord. Două au fost raportate ucise vineri, inclusiv un turist german de 62 de ani lovit de fulger în Sardinia. Șase regiuni rămân în alertă ridicată de furtuni.

Vremea severă a provocat pagube și întreruperi masive. Copacii din pădurile de munte, în nordul țării, au fost aplatizate de vânturile puternice. „Este ca și după un cutremur”, a spus guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia. „Mii de hectare de pădure au fost puse la pământ, ca după un fierăstrău electric gigant”. Duminică, după ce a zburat peste zonă cu ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, Zaia a declarat că furtunile au distrus în total 100.000 de hectare de păduri de pin.

Salvini a postat fotografiile devastărilor într-o serie de tweet-uri duminică, după ce a zburat și peste orașul alpin Belluno. „Avem nevoie de 40 de miliarde de euro pentru a asigura teritoriul național”, a spus el. El a promis să colecteze și să cheltuiască această sumă, dar, într-o barieră lăsată de Uniunea Europeană a spus că speră că planurile sale nu vor provoca plângeri depășite de la Bruxelles. Europa a formulat obiecții față de bugetul propus de Italia, despre care se spune că va agrava deficitul deja uriaș al țării.

Canalul de la Veneția, pe coasta de nord-est a Italiei, a experimentat unele dintre cele mai grave inundații ale sale și a rezistat vânturilor de până la 180 de kilometri pe oră.

Satul pitoresc de pescuit Portofino din apropiere de Genova, o stațiune de vacanță pe riviera italiană, a fost accesibil numai pe mare după ce drumul principal s-a prăbușit.

Inundațiile din Sicilia au închis multe drumuri în această săptămână, iar primarii au închis școli, parcuri publice și poduri. Duminică, armata a verificat starea drumurilor principale de pe insula mediteraneană.

Agenția italiană de protecție civilă a descris în această săptămână că vremea este „una dintre cele mai complexe situații meteorologice din ultimii 50-60 de ani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri