Caută
Close this search box.

Diaspora se mobilizeaza pentru spitalele regionale. Se strâng fonduri pentru pediatrie!

O initiativa pentru ajutorarea sectiei 2 de pediatrie de la Spitalul judetean de urgenta Craiova, care deserveste toata Oltenia, a fost lansata pe Facebook.

Scopul actiunii este de a recolta cat mai multe fonduri si ajutoare medicale pentru aceasta sectie, care nu a mai fost modernizata din 1975. La aceasta initiativa au aderat déjà multi români din Belgia, care au contribuit cu diverse sume de bani, dar au oferit si un calculator care va ajunge curand in sectie, anunță un comunicat de presă.

Sectia 2 pediatrie a fost adesea subiectul unor articole de presa care denuntau conditiile materiale inumane in care copiii sunt tratati, lipsurile cronice dar si mizeria acuta. Consiliul judetean Dolj a anuntat spitalul ca o renovare a sectiei este prevazuta, dar aceasta nu va include nimic in ceea ce priveste mobilierul sau aparaturile medicale.

Printre aparaturile medicale absolut indispensabile in aceasta sectie, care include 13 paturi in oncologie pediatrica, se numara o hota mirobiologica cu flux laminar, special conceputa pentru manipularea citostaticilor. Aceasta permite prepararea in siguranta a substantelor cu potential toxic si deci periculos pentru cei care le manevreaza asigurand cel mai inalt grad de protectie pentru pacient, personalul medical si mediu inconjurator. Achizitionarea acesteia este prioritara pentru campania de fonduri lansata la Bruxelles.

Alte probleme majore sunt legate de mobilierul vetust, care nu a fost niciodata schimbat, de la deschiderea spitalului. In sectie sunt necesare 50 de paturi (dintre care 21 mici) pentru internarile in regim normal si 10 paturi (3 mari si 7 pediatrice) pentru sectia de reanimare. Nu exista nici un separator de paturi, ceea ce pune problema intimitatii si demnitatii pacientilor. Parintii apartinatori nu dispun de paturi special amenajate, in cazurile cand trebuie sa se interneze cu copiii lor. De cele mai multe ori, ei impart patul cu copilul bolnav, ceea ce nu este nici confortabil, nici recomandat medical.

Aceasta initiativa isi propune sa aduca un mic ajutor imediat sectiei 2 de pediatrie din spitalul judetean, desi din pacate nu poate rezolva toate problemele existente. Practic ar fi nevoie de o cladire noua pentru un Spital de urgenta pediatric, a declarat Daniela Livia Bîciu, initiatoarea proiectului. Dar reprezinta un pas inainte, cu ajutorul diasporei si al prietenilor belgieni, care de asemenea au donat diverse sume acestui proiect, socati de conditiile in care copiii României sunt ingrijiti.

Mai multe institutii spitalicesti si pediatrice din Belgia au fost contactate, pentru a vedea in ce conditii pot sprijini dotarea sectiei cu materiale medicale. De asemenea, se lucreaza la organizarea unui concert caritativ in beneficiul sectiei respective, cu ajutorul Rombel, asociatia românilor din Belgia. Mobilizarea este foarte importanta si chiar daca unele persoane nu pot dona, din lipsa de bani, ele pot ajuta prin distributia informatiei. Ele pot de asemenea ajuta prin donatii de hainute, incaltaminte si jucarii pentru copiii nevoiasi din judetul Dolj, actiune care va fi organizata in cooperare cu Ziarul Media 10, din Craiova.

Conditiile din spitalele românesti de stat sunt, in cea mai mare parte, dramatice iar lipsa de vointa politica este flagranta. In ultimii 30 de ani, multi manageri s-au perindat la conducerea spitalului, aflat in subordinea directa a Ministerului Sanatatii. Dar problemele persista, intr-unul dintre cele mai sarace si politizate judete ale României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri