Diplomații maghiari au interdicţie de a participa la evenimentele organizate de Ziua Naţională a României.

„Noi respectăm faptul că poate voi simţiţi ceva legat de o dată pentru care noi avem cu totul alte sentimente. Vă rugăm ca şi voi să le respectaţi pe ale noastre”, a spus ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un interviu exclusiv pentru Digi24.

Întrebat de reporterul digi24 de ce diplomaţii unguri nu au voie să participe la zilele naţionale ale României, amintindu-i că UE spune că multe dintre valorile democratice, în Ungaria, sunt „ucise”, Peter Szijjarto  a răspuns, puţin iritat:

„Da, dar nu înţeleg ce legătură are acest lucru cu democraţia. De ce este ceva nedemocratic faptul că eu, ca ministru de Externe, iau o decizie legată de evenimentele la care iau parte diplomaţii mei. Nu are nimic de-a face cu democraţia, îmi pare rău. Trebuie să clarificăm ceva, nu are nici o legătură cu democraţia din Ungaria, corect, pentru că încerci să amesteci cele două lucruri. (…)

Îmi construiesc strategia de politică externă pe respect reciproc şi încerc să construiesc relaţiile bilaterale între ţările noastre, pe respect reciproc.

Împreună cu prietenul meu, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, facem eforturi să dăm un input pozitiv acestei relaţii. Premierul meu, Viktor Orban, face multe eforturi în acest sens. Îl preţuim şi îl respectăm mult pe preşedintele vostru de la camera deputaţilor, dl. Dragnea, care contribuie mult la formularea acestei relaţii comune într-o direcţie pozitivă.

Dar trebuie să acceptăm un lucru cu siguranţă: sunt date istorice care au înţelesuri complet diferite pentru diferite naţiuni.

Iar noi respectăm faptul că poate voi simţiţi ceva legat de o dată pentru care noi avem cu totul alte sentimente. Noi doar vrem ca voi să respectaţi acest lucru, vă respectăm sentimentele şi vă rugăm să le respectaţi şi pe ale noastre. Să nu încercăm să ne obligăm reciproc, să simţim altfel decât simţim în mod natural.”

160 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here