Caută
Close this search box.

Disputa insulelor din Pacific dintre Japonia și Rusia: Shinzo Abe susține că acestea nu vor găzdui baze militare americane

Premierul japonez, Shinzo Abe, dornic să rezolve un război care a bântuit legăturile cu Moscova încă după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat președintelui rus, Vladimir Putin, că Statele Unite nu ar pune trupe pe insulele disputate dacă sunt predate Japoniei, informează ziarul „Asahi” citat de Reuters.

Încercând să-și întărească moștenirea diplomatică și să îmbunătățească legăturile cu Rusia pentru a contracara o creștere a Chinei, Abe s-a angajat să soluționeze disputa asupra patru insule din Pacificul de Vest ocupate de trupele sovietice spre sfârșitul războiului. Ele sunt cunoscute sub numele de Teritoriile de Nord în Japonia și Kurilele de Sud în Rusia. Orice acord care implică transferul suveranității către Japonia ar trebui să abordeze dacă tratatul de securitate între SUA și Japonia, nucleul diplomației japoneze, va aplica, inclusiv dacă Washingtonul ar avea dreptul de a pune bazele militare pe insule.

Insulele au o valoare strategică pentru Rusia, asigurând accesul naval în Pacificul de Vest.

Cei doi lideri au convenit, miercuri, în cadrul discuțiilor de la Singapore să accelereze discuțiile pe baza unei declarații comune din 1956, în care Uniunea Sovietică a fost de acord să predea două insule mai mici după încheierea unui tratat de pace care încheie în mod oficial războiul.

Ziarul „Asahi” a declarat că Abe i-a spus lui Putin că Statele Unite nu ar pune baze militare pe cele două insule mai mici. În același timp, ziarul a adăugat că consilierul de securitate al lui Abe a spus anterior că bazele erau posibile. Secretarul șefului Cabinetului de Miniștri, Yoshihide Suga, a refuzat să comenteze raportul.

Japonia a insistat de mult timp că suveranitatea sa asupra tuturor celor patru insule să fie confirmată înainte de semnarea unui tratat de pace. În ultimii ani, însă, au existat semne că Tokyo își regăsește poziția, poate cu o formulă care se va concentra pe predarea celor două insule mai mici și pe un fel de acces fără viză la insulele mai mari plus proiecte economice comune. Un progres a fost evaziv. Dar Abe, care este așteptat să-l întâlnească pe Putin din nou la un summit al G20 de la Buenos Aires din 30 noiembrie și în Rusia la începutul anului viitor, a declarat că este hotărât să rezolve disputa înainte de a-și înceta mandatul în 2021.

Putin poate fi mai puțin interesat. Agenția rusă de știri Tass a afirmat discuțiile pe baza declarației din 1956 „cer cu certitudine analize separate, suplimentare și aprofundate, având în vedere că nu totul este clar în această declarație”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri