Caută
Close this search box.

Doctori în piața publică

Încrederea și respectul nu costă bani. Sunt principii simple, care ar trebui să funcționeze la orice nivel. Mai ales în sănătate, unde greșelile, subfinanțarea și chiar orgoliile pot avea preț de viață omenească.

Ceea ce văd în ultima perioadă este o campanie asiduă de transferare a greselilor de management pe spinarea doctorilor, nume grele din medicina românească. O manevră murdară, în stilul nerusinat și deja consacrat al politicienilor, de a pune pe spinarea academică ani de zile de politizare masivă a întregului de sistem de sănătate.

Să fim bine înțeleși: numirile politice de la portar la director au fost însoțite de beneficii financiare de neimaginat. Cele peste 6 miliarde de euro, care se rulează anual în medicină s-au dus în conturile firmelor de apartament sau în comisioanele încasate de copii, părinți, veri, nepoti sau amante de toate culorile politice.

În mod paradoxal, medicii din linia întâi, blamați azi de însuși ministerul care ar trebui să le poarte interesele, au fost cei care au salvat de la prăbușire spitalele. Ni se tot dau drept exemplu spitalele occidentale, fără a se avea în vedere condițiile inumane în care lucrează întreg personalul medical din România.

Acolo, în străinătate, medicii sunt medici… Nu merg pe benzina lor la o urgență, nu stau 48 de ore în spital, nu fac muncă de secretariat, nu repară aparatura pe banii lor, nu stau cu procurorii în ceafă și așa mai departe. Chiar nu poți desființa o întreagă generație de medici excepționali doar pentru că ai la îndemână două cazuri de corupție și acelea încă nedemonstrate.

Foarte grav este faptul că demersul politicienilor de a-și ascunde sub preș mizeria și incompetența este susținut tot de doctori. Mulți dintre ei, de o calitate profesională cel puțin mediocră, au devenit peste noapte justițiari în halate albe. Frenezia lor în a calomnia oameni, idei, proiecte este, din păcate, întreținută de lipsa de reacție a medicilor mari.

Citește și: Unde pot merge exclușii din PSD

Personal, cred ca tăcerea aceasta face mult rău acum, iar oportuniștii exploatează din plin avantajele. Vedem oameni tineri, fără experiență, în funcții publice, puși să facă anchete importante, care nu vor avea nicio valoare administrativă. În mod evident, amatorismul a ocupat etajele administrației publice, iar impactul pentru rețeaua sanitară va fi catastrofal.

Un răspuns

  1. In sistemul nostru mereu cei din linia întâi sunt „carne de tun”: Medicii care sunt la interfața cu pacienții sunt și vor fi scoși vinovați de orice rău se întâmplă. „Colegii” noștri care s-au specializat în „hârtii călduțe” sun undeva în spate, nu simt mirosul pacienților dar canalizează toate sudalmele spre noi. O viată întreagă m-am luptat cu sistemul și n-am învins dar nici nu m-a îngenunchiat. Din păcate am pierdut atâtea energii și șanse de a împinge lucrurile înainte spre bine. Pentru adunătura de mediocri ce ne „conduc” nu am decât dispreț și ura : n-am reușit nici un sfert din ce vroiam și puteam sa fac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri