Caută
Close this search box.

Egiptul mediază conflictul dintre Hamas și Israel: Reușește stabilirea acordului de încetare a focului în Gaza

Copiii din sudul Israelului se îndreptau la școală miercuri, marcând o încetare a focului mediată de egipteni, punând capăt unei izbucniri scurte, dar intense, cu Gaza, informează AFP.

Armistițiul, anunțat marți de grupările militante palestiniene din Fâșia Gaza, a venit după aproape două zile de bombardamente grele din ambele părți, care amenințaseră să se transforme într-un război.

Conducătorii islamiști din Gaza, Hamas, au declarat că vor respecta încetarea focului atâta timp cât Israel va face același lucru. Primul Ministru israelian Benjamin Netanyahu și armata israeliană nu au comentat, însă Comandamentul Frontului de acasă a eliminat marți toate restricțiile asupra locuitorilor din sud, trimițând copiii la școală după două zile în care au stat în adăposturi. Ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, care a declarat marți că nu a sprijinit oprirea atacurilor, a anunțat că va face o declarație miercuri după-amiază.

Cele mai recente violențe, care au dus la uciderea a șapte palestinieni din Gaza în 24 de ore, când bombardamentul aerian israelian a aplatizat clădirile și a trimis în cer cercuri de foc și fum, a fost cel mai grav dintre militanții Israelului și palestinienilor de la războiul din 2014. Sirenele au început să sune în sudul Israelului duminică târziu, punând zecile de mii de oameni în alertă pentru a se ascunde în adăposturi, deoarece aproximativ 460 de rachete și runde de mortar au fost trase din Gaza, rănind 27 de persoane, inclusiv trei grav. Un muncitor palestinian din Cisiordania ocupată a fost ucis când o rachetă a lovit o clădire în orașul israelian Ashkelon.

Într-o declarație emisă marți târziu, Egiptul a cerut Israelului să înceteze „acțiunea militară” în Gaza. „Eforturile Egiptului au reușit să ajungă la o încetare a focului între rezistență și inamicul sionist”, au spus grupurile din Gaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri