Caută
Close this search box.

Exclusiv și incendiar cu marele Ivan Patzaichin. De ce nu va mai lucra niciodată în sportul românesc, pe care l-a slujit și l-a iubit mereu

Discuție-fulger cu cel mai valoros exponent mondial al kaiacului și canoei din toate timpurile, Ivan Patzaichin, de patru ori campion olimpic și de 22 de ori campion mondial la canoe. Ivan Patzaichi, care a fost distins cu Ordinul Olimpic Colanul de Platină, este omul cu statuie în București, dar și singurul sportiv de legendă care a devenit și erou de benzi desenate. Astfel, în 2012, Ivan Patzaichin a fost transformat într-un foarte îndrăgit erou de benzi desenate, de către artiștii Alex Talambă și George Drăgan, volumul lor „Mila 23” având un mare succes.

În plus, dincolo de toate acestea, Ivan are o modestie uriașă, aproape inadmisibilă pentru valoarea sa incomensurabilă.

După ce a cucerit tot ce seputea cuceri în sport, el a fost – așa cum se întâmplă mereu în România – pur și simplu îndepărtat din structurile sportive ale disciplinei căreia i-a dat o altă dimensiune mondială și spirituală. L-am întrebat, mereu, dacă nu se întoarce la conducerea lotului național de kaiac-canoe, așa cum a mai fost. ”Niciodată nu voi mai face acest lucru, vine mereu răspunsul  molcom dar hotărât, al marelui Ivan. Nu este niciu orgoliu sau supărare. Am făcut tot ce am putut, inclusiv ca antrenor, am adus zeci și zeci de mdalii olimpice, mondiale și europene, însă se pare că nu a fost de ajuns. Când eu am dorit să mă ocup la federație de kaiacul și canoea românească, nu singur, evident, ci într-o echipă largă de colegi, oamenii au avut cu totul alte opțiuni. E dreptul lor. Eu îi respect sincer, din tot sufletul. V-aș putea da multe exemple, dar nu e cazul, poate le știți deja. Sunt multe personalități din România, poate și mai mari ca mine, de ce nu?, care au făcut școală în țări mult mai puternice, cu pretenții, dar în România nu au putut lucra. Sau nu s-a vrut. Eu iubesc enorm România și nu m-am gândit niciodată să plec, dimpotrivă.Dacă în sportul ”oficial” s-au temut unii sau alții de mine, absolut fără motiv, sunt un om foarte pașnic și prietenos, atunci am zis că trebuie să fac ceva, aici, tot pentru România. Și am înființat Asociația ”Ivan Patzaichin MILA 23”, o asociație obișnuită, nici măcar o fundație. Am pus tot sufletul în ea, mai ales că e făcută să promoveze în special Delta Dunării, o minuna a lui Dumnezeu și a României. Dar și alte locuri ale magnificei noastre țări. Organizăm zeci de acțiuni, naționale și internaționale, am adus concepte noi în domeniul bărcilor, al turismului ecologic, al alimentației naturale și curate, cu pește și produse marine, și câte altele nu facem, concursuri cu bărcile pe Dunăre sau Dâmbovița, promovarea unui mod de trai ecologic pentru toți, am lansat o linie de design vestimentar, am creat o noua barcă numită canotca, a apărut și conceptul Rowmania … și așa mai departe. Sunt foarte fericit și împlinit cu ceea ce fac, de ce să mă mai întorc acolo unde oamenii au considerat că peste 30 de medalii olimpice și mondiale nu au nicio valoare ? Ar fi normal? Nu cred …”

L-am admirat întotdeauna pe acest Om fantastic ! Alături de Nadia Comăneci și Elisabeta Lipă a schimbat istoria sportului mondial.  La 69 de ani arată ca de (cel mult) 49 sau mai jos. dar nu asta e cel mai important. Ci faptul că are un suflet cât Everestul și o înțelepciune care vine din mileniile de tradiție și de forță ale locuitorilor Deltei și României, în general. Evident că Ivan Patzaichin ar fi meritat o țară mai bună.

dar noi iubim Romînia așa cum e, cu oamenii ei atât de stranii, imprevizibili și – din păcate – atât de ingrați, mai mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri