Caută
Close this search box.

Financial Times face praf coaliţia PSD-ALDE şi Cabinetul Dăncilă

financial times

Board-ul editorial al Financial Times, cea mai influentă publicaţie financiară a lumii, a publicat o amplă analiză dedicată situaţiei din România. Publicaţia laudă modul în care România a evoluat în ultimii zeci de ani şi atrage atenţia că tot acest progres este pus în pericol de actualul regim politic, informează Aktual 24.

„Pe 1 decembrie, românii vor marca aniversarea a 100 de ani de la unirea fostei monarhii cu Transilvania, un teritoriu însuşit după colapsul Imperiului Habsburgic la sfârşitul Primului Război Mondial. O lună mai târziu, România va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE timp de 6 luni pentru prima oară.

În decembrie 2019, ţară va marca 30 de ani de la căderea comunismului şi înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu.

Românii au tot dreptul de a se mândri cu aceste momente de referinţă din istoria lor modernă. Naţiunea a făcut progrese considerabile de la căderea comunismului, construind o democraţie pluripartită, ridicând nivelul de trai de la nivelele abisale ale epocii lui Ceauşescu şi ajungând până la aderarea la NATO şi la UE. Acestea fac cu atât mai grav (inexcusable – termenul folosit de FT) faptul că actualul guvern de la Bucureşti subminează statul de drept, împiedicând eforturile de combatere a corupţiei şi, astfel, pătând imaginea României”, notează Financial Times.

Publicaţia aminteşte de raportul MCV, prezentat săptămâna trecută de prim-vicepresedintele Comsisiei Europene, Frans Timmermans: „Timmermans spunea adevărul săptămâna trecută când afirma că Guvernul condus de PSD nu doar că amână reformele din domeniul Justiţiei, ba chiar inversează progresele înregistrate de când ţara a intrat în UE, în 2007”.

Regresul României este dăunător pentru unitatea Uniunii Europene, deoarece întăreşte impresia din capitalele vest-europene că tot mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est se îndepărtează de valorile de bază ale blocului. În plus, FT mai notează că România este „frustrată de MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare – n.red.) „.

„Precum Bulgaria, România este frustrată pentru că încă se află sub mecanismul de supraveghere, din 2007, care monitorizează progresele în domeniul judiciar şi lupta anticorupţie. Cu toate acestea, Timmermans şi colegii săi din comisie au fost îndreptăţiţi să emită opt noi recomandări care vizează consolidarea independenţei sistemului judiciar şi prevenirea utilizării abuzive a Codului Penal pentru a proteja politicienii”, se mai arăta în articol.

De asemenea, publicaţia mai aminteşte de un proiect de lege, trecut de Camera Deputaţilor, care „anulează sute de sentinţe în cazuri de corupţie”. Este vorba despre iniţiativa legislativă care prevede desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi DNĂ, astfel încât, apoi, persoanele care se consideră prejudiciate să poată cere revizuire de sentinţe, anulare de probe şi despăgubiri.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, acest proiect de lege, ca for decizional.

„Printre cei care vor beneficia de această lege se numără şi Liviu Dragnea, liderul PSD, şi omul din spatele Guvernului. El nu poate avea funcţia de premier, întrucât are o condamnare definitivă din 2016, pentru fraudă electorală. Într-un alt dosar, care se află în faza de apel, a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu”, mai scrie Financial Times, care atrage atenţia că „drumul pe care Dragnea şi aliaţii săi conduc România este pavat cu riscuri”.

„Drumul pe care Dragnea şi aliaţii săi conduc România este pavat cu riscuri. Ridică îngrijorare din partea partenerilor din UE şi NATO, dar şi pe pieţele financiare cu privire la credibilitatea instituţiilor de bază ale ţării. În plus, scade încrederea cetăţenilor în viitorul României. Câteva milioane de oameni, inclusiv tineri străluciţi, s-au mutat în străinătate începând cu anul 2007. Ca şi cei rămaşi în ţară, ei doresc cu disperare că România să fie o societate prosperă, bine guvernată şi fără corupţie. Aceste speranţe, născute în revoluţia din 1989 şi ţinute în viaţă de atunci, nu trebuie lăsate să moară”, conchide FT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri