Caută
Close this search box.

FOTO. Povestea unor victorii de aur, cu România în vârful marilor ierarhii. Veronica Cogeanu Cochela

Ziua de 15 noiembrie are o semnificație deosebită în lumea sportului și a canotajului. Multipla campioană olimpică și mondială, VERONICA COCHELA (COGEANU), s-a născut exact în această zi, 15 noiembrie la Voinești, județul Iași. MagnaNews urează La mulți ani, cu tot binele din lume, campioanei de excepție care este Veronica Cogeanu Cochela !

Debutul într-o carieră internațională cum puține sunt, a avut loc în 1984, cu o medalie de aur cucerită, cu barca de patru vâsle (4x) a Romaniei, la Regata Trebon, din Cehoslovacia.

Concurând sub culorile CSA Steaua București, VERONICA COGEANU COCHELA a avut rezultate excepționale în proba considerată unanim “Regina” canotajului – cea de opt plus unu (8+), unde a cucerit două titluri olimpice și patru mondiale. În plus, tot la opt plus unu a mai obținut trei medalii la Campionatele Mondiale: una de argint (1995, Tampere) și două de bronz (1991 Viena și 1994 Indianapolis).

Rezultatele excelente avea să vină însă și de la barca de dublu vasle (2x), unde a tras  alături de cea care avea să devină Canotoarea Secolului XX, sportivul nr.1 al canotajului, Elisabeta Lipă. Împreună, cele două formidabile performere au cucerit patru medalii de argint, două la Jocurile Olimpice si două la Campionatele Mondiale, chiar dacă – în același timp – au concurat și la multe alte întreceri sau probe, care au adus nenumărate performanțe și medalii în cazul ambelor sportive !

Dar marile performanțe nu s-au oprit aici. La patru vâsle (4x), Veronica Cogeanu Cochela a cucerit două medalii olimpice, argint in 1992, la Barcelona si bronz in 1988, la Seul, precum și una de bronz, in 1985, la C.M. din Belgia, de la Hazewinkel.

Șirul succeselor de mare prestigiu a fost în mod fericit completat la dublu rame (2-), unde a mai cucerit o medalie de argint, alături de o altă foarte valoroasă canotoare a României și a lumii, Georgeta Damian Andrunache. Era în 1997, la Campionatele Mondiale de la Aiguebelette, din Franta.

După retragerea din activitatea competițională a rămas, în continuare, alături de canotajul românesc, devenind antrenor și ajungând să conducă, în 2015, lotul national, impreuna cu o fostă coechipieră și multiplă medaliată, Doina Ignat.

În mod firesc, după atâtea strălucitoare performanțe, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in 2000 i-a fost conferit Ordinul national “Pentru Merit” in grad de comandor.

Veronica Cogeanu Cochela face parte dintr-o generație unică a canotajului și sportului românesc, alături de Elisabeta Lipă, Georgeta Damian Andrunache, Doina Ignat și alte performere (cărora e cerem scuze că, în goana ”condeiului” și a tastaturii, nu le amintim numele aici, dar o vom face), așadar o generație care a dus România pe locul 1 în lume la acestă disciplină atât de frumoasă care este canotajul. Poate cea mai frumoasă !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri