Caută
Close this search box.

Georgia și-a ales prima femeie președinte: Salome Zurabishvili a câștigat detașat în turul doi

Salome Zurabishvili a câștigat alegerile prezidențiale din Georgia, devenind prima femeie care deține această funcție, informează BBC.

Cu aproape toate voturile numărate, fostul diplomat francez a obținut 59% din voturi comparativ cu 40% obținute de rivalul Grigol Vashadze. Zurabishvili a fost sprijinită de partidul de guvernământ Georgian Dream, în timp ce Vashadze a fost un candidat unic al opoziției. O nouă constituție urmează să intre în vigoare, făcând rolul președintelui în mare parte ceremonial.

Zurabishvili, în vârstă de 66 de ani, s-a născut la Paris, după ce părinții au părăsit Georgia în 1921, după anexarea sa de către forțele sovietice. A preluat o carieră în serviciul străin francez și a fost trimisă în capitala georgiană, Tbilisi, în calitate de ambasador în 2003. Mai târziu a renunțat la funcția sa, iar președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, a numit-o ministrul său de externe. Zurabishvili a declarat că favorizează echilibrarea relațiilor dintre Georgia și Rusia și Occident. Vashadze – care a fost ministru de externe în timpul conflictului din 2008 între Georgia și Rusia – a fost considerat mai pro-occidental.

Votul din turul doi a fost ultima dată când un președinte a fost ales direct în Georgia, care trece la guvernarea parlamentară în urma reformelor constituționale adoptate anul trecut, în ciuda protestelor de opoziție. Cu toate acestea, alegerile sunt, de asemenea, văzute ca un indicator al modului în care ar putea merge alegerile parlamentare din 2020.

Țările occidentale urmăresc, de asemenea, votul într-o țară care solicită aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Opoziția s-a plâns de nereguli și a atacurilor asupra militanților săi, dar acest lucru a fost negat de partidul de guvernământ. Observatorii internaționali au declarat că prima rundă de votare de luna trecută s-a desfășurat pe un „teren de joc neuniform”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri