Caută
Close this search box.

Igor Dodon, la Moscova: Obiectivul este o politică externă echilibrată între Est și Vest

Igor Dodon, aflat într-o nouă vizită la Moscova, a declarat că obiectivul strategic al Președintelui Republicii Moldova este ”edificarea unei politici externe echilibrate între Est și Vest și respectarea cu strictețe a principiului constituțional al neutralității permanente”.

De asemenea, șeful statului și-a exprimat încrederea că, după alegerile parlamentare din februarie 2019, ”se vor deschide noi perspective favorabile pentru aprofundarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă”.

Dodon a ținut un discurs în fața parlamentarilor ruși și s-a întâlnit cu Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, în prima parte a zilei.

Sursa foto: facebook/Igor Dodon

”Am subliniat interesul comun în ce privește restabilirea relaţiilor plenare de prietenie şi parteneriat între statele noastre pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea interparlamentară. Am menționat că grupul parlamentar de prietenie moldo-rus este cel mai numeros din Parlamentul Moldovei. Am convenit să întreprindem măsurile necesare pentru a dinamiza activitatea acestui grup parlamentar”, a declarat șeful statului.

Cei doi oficiali au discutat și despre evoluția relațiilor moldo-ruse, care, în opinia șefului statului, ”au căpătat un impuls serios în urma vizitei oficiale pe care a întreprins-o recent la Moscova”.

Președintele moldovean și-a exprimat recunoștința față de Veaceslav Volodin pentru posibilitatea oferită de a rosti un discurs la ședința în plen a Dumei de Stat a Rusiei.

Potrivit RFI, Igor Dodon se întâlnește la Moscova și cu vicepremierul Dmitri Kozak, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova. Dodon participă și la ședința Consiliului Economic Moldo-Rus, unde delegațiile vor discuta modul în care sunt realizate înțelegerile obținute la Forumul Economic Moldo-Rus, desfășurat la Chișinău, în luna septembrie. Vor fi stabilite și alte priorități.

La 24 noiembrie la Moscova, Dodon va discuta cu reprezentanții diasporei, iar la 25 noiembrie, la Sankt Petersburg.

“Federația Rusă a fost, este și va fi un partener strategic al Republicii Moldova. Nimeni nu va reuși să distrugă relațiile noastre frățești, spirituale, culturale și economice, pe care popoarele noastre le-au construit de-a lungul secolelor”, a menționat șeful statului.

Ultima vizită a lui Dodon în Rusia a avut loc la 31 octombrie. Atunci, președintele moldovean s-a întâlnit cu Vladimir Putin, iar cei cei oficiali au convenit să declare anul 2019 – Anul R.Moldova în Rusia, iar 2020 – Anul Federației Ruse în Moldova. În acest sens, urmează să fie elaborat un plan de activități comune.

De doi ani de când a devenit președintele R.Moldova, Igor Dodon a avut mai multe vizite oficiale în Rusia și nici una în statele vecine. Igor Dodon s-a întâlnit de 11 ori cu Vladimir Putin, dar nu a avut nici o întrevedere oficială cu președintele României, Klaus Iohannis sau președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri