Caută
Close this search box.

Iohannis: Marile izbânzi sunt posibile dacă suntem uniţi, nu dezbinaţi şi cu ţinte personale meschine

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că marile izbânzi ale naţiunii sunt posibile dacă românii sunt uniţi şi nu dezbinaţi.

„Marile izbânzi ale naţiunii sunt posibile dacă suntem uniţi, nu dezbinaţi, dacă avem aspiraţii înalte, nu ţinte personale meschine, dacă ţinem aproape naţiunile prietene democratice şi civilizate, iar nu dacă ne izolăm de ele”, a spus şeful statului, la recepţia oferită la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Naţionale a României.

El a vorbit despre realizarea Marii Uniri.

„Cei care au făcut posibil evenimentul istoric major din veacul trecut ne-au lăsat un bogat patrimoniu de idealuri, valori şi viziune. Dintre toate, cea mai frumoasă moştenire spirituală pe care mi-aş dori să o redescoperim în aceste zile este că Marea Unire a fost, în fapt, o mare şi profundă unire a tuturor românilor în jurul unei năzuinţe comune, pentru a cărei înfăptuire nici un sacrificiu nu a fost prea mare”, a mai afirmat Iohannis.

El a subliniat că Centenarul României nu se rezumă doar la rememorarea trecutului, ci şi la prezent, şi la viitor.

„Buna funcţionare a statului şi stabilirea obiectivelor naţionale pe termen lung sunt indisolubil legate de buna înţelegere şi asumarea corectă a lecţiilor trecutului.

Calea către Marea Unire a fost anevoioasă şi plină de provocări, dar înaintaşii noştri au reuşit pentru că i-a animat un lucru esenţial: apartenenţa la acelaşi set de valori şi de principii. Între valorile care au stat la baza înfăptuirii Unirii şi cele în care credem cu tărie astăzi există o continuitate de necontestat.

În acest sens, 1 Decembrie devine nu doar o sărbătoare naţională, ci şi una europeană. Solidaritatea, respectul faţă de lege, faţă de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti dau consistenţă proiectului european şi au fost pe deplin însuşite de poporul român.

Sunt valorile pentru care ţara noastră s-a alăturat Uniunii Europene, din dorinţa de a ne consolida democraţia, recâştigată cu mari sacrificii în Decembrie 1989, într-un spaţiu al păcii, prosperităţii şi libertăţii.

Este arcul care leagă peste timp România contemporană de viziunea figurilor politice care au făcut posibil acum un secol idealul naţional al Marii Uniri”, a spus şeful statului.

El a arătat că în pofida unor circumstanţe dramatice, care au marcat parcursul naţiunii noastre de-a lungul ultimului veac, România a reuşit să transpună în realitate o mare parte dintre obiectivele predecesorilor.

„România nu ar fi putut trece peste încercările ultimului secol, dacă nu ar fi fost un stat unitar. Românii nu ar fi putut depăşi tragediile şi greutăţile trecutului recent dacă înfăptuirea Marii Uniri nu ar fi dat sufletelor noastre încrederea în viitor.

Din aceşti 100 de ani pe care îi aniversăm, doar în jumătate dintre ei naţiunea noastră a putut să-şi exprime liber capacitatea sa creatoare, să meargă pe calea deschisă la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918.

Dar nu a fost zi şi nu a fost ceas în care cei care au primit darul Marii Uniri să înceteze a iubi România”, a mai afirmat Iohannis.

El a subliniat că România a continuat permanent să fie iubită, în cuprinsul hotarelor ei şi în afara lor.

„România a fost iubită la Mărăşeşti, pe câmpurile însângerate ale celui de-Al Doilea Război Mondial, în provinciile pe care istoria tulburată a secolului trecut le-a lăsat în afara trupului ţării, precum şi la Sighet, la Piteşti, la Aiud, ca şi pe baricadele Revoluţiei din decembrie 1989. România este iubită astăzi pentru realizările înaintaşilor, pentru ceea ce este acum, după cum este iubită pentru ceea ce încă nu este, dar ne dorim să fie pentru generaţiile viitoare. România este astăzi respectată în Europa şi în lume pentru că această iubire de ţară s-a manifestat şi în operele creatoare ale românilor care şi-au adus contribuţia la civilizaţia lumii”, a spus Iohannis.

La recepţie au participat aproximativ 800 de persoane. Printre cei care au participat s-au numărat premierul Viorica Dăncilă şi membri ai Cabinetului său, foştii preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, şefii SRI, Eduard Hellvig, şi SIE, Gabriel Vlase, reprezentanţi ai cultelor religioase, diplomaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri