Caută
Close this search box.

Ionuţ Dumitru avertizează că România se află în pragul recesiunii

ionuţ dumitru

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a spus că România este aproape de pragul recesiunii, din cauza datoriei publice.

„Datoria publică are un rol important. În literatură sunt determinate diverse praguri peste care datoria publică devine deja negativă pentru creşterea economică.

Pentru România, BNR are o estimare de 40 şi 45%, ca fiind un prag peste care probabilitatea de recesiune creşte foarte tare. Suntem din păcate foarte aproape de acest prag”, a spus Ionuț Dumitru.

„Pe partea de cheltuieli bugetare, aş lista factura de salarii şi bunuri şi servicii, ele trebuie raţionalizate. Creşterea eficienţei banilor publici, reforma companiilor de stat, contributivitate generalizată în sistemul de pensii, noi vedem că ne ducem în direcţia opusă, din ce în ce mai multe pensii speciale, ceea ce nu e deloc normal şi echitabil.

Noi am avut o creştere a cheltuielilor sociale foarte puternică în ultimii ani, compensată printr-o reducere masivă a investiţiilor publice. Suntem practic cu investiţiile publice la nivelul la care eram înainte de aderarea la UE, ca şi cum nu am avea fonduri europene alocate

Uitaţi-vă spre exemplu la Ungaria, că este în topul clasamentului, 4,5% din PIB, au ajuns cu autostrăzile la noi şi nu au cu ce să se conecteze, că noi nu avem”, a mai spus Ionuț Dumitru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri