Caută
Close this search box.

Lazăr față în față cu Toader: Ministrul operează abuziv

augustin lazăr

Secţia pentru procurori a CSM îl evalueză astăzi pe procurorul general Augustin Lazăr pentru a emite un aviz, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare a acestuia.

Procurorul general Augustin Lazăr a spus, luni, la dezbaterea CSM privind revocarea sa din funcţie, că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu şi că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.

„Nu e un raport de evaluare, e un eseu. Ce m-a impresionat a fost capacitatea de insinuare. Acest document pe care îl consider un eseu critic la adresa procurorului general. A fost completat oral, că daca rămânea scris era altfel. M-a impresionat capacitatea de insinuare. Lasă să se înţeleagă că avem de-a face cu o conspiraţie instituţională. Insinueaza cu referire la contestaţie, că a fost pusa tocmai la Alba. Nu a văzut ca domiciliul e acolo, dar suntem în domeniul eseului.

(…) Asistam la un eseu, care nu e juridic e un colaj de detractări, un colaj de 63 de pagini, care au fost vehiculate public, detractări publice care au un numitor comun: instrumentarea dosarului 10 august. Ministrul şi-a arogat abuziv atributul de instanţa disciplinara, dar care operează abuziv şi în faţa căreia nu te poti apăra”, a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general mai spune că Toader nu i-a dat ocazia să se apere.

„Nu s-a mai gândit nimeni până în prezent să imagineze o procedura sui generis de verificare disciplinară – dar în ce mod? Fără să îl întrebe pe cel în cauza şi fără să il lase să se apere. Nu mă aşteptam la asa ceva de la ministrul Justitiei din ţara mea. Institutiile justitiei, inclusiv Ministerul Public se afla în mileniul III. Există consiliul de la Roma, MCV, GRECO. În toate se promovează ideea independenţei procurorilor. Domnul ministru ne duce în vremuri de acum zeci de ani – eu nu îmi mai amintesc – în care procurorul trebuie sa meargă sa ia lumină de la Ministrul Justiţiei”, a mai spus Augustin Lazăr.

Potrivit procurorului general, ministrul Tudorel Toader şi-a depăşit atribuţiile legale şi procedura de revocare a lui este nelegală.

„Prezenta procedură e nelegala pentru că ministrul Justiţiei nu are competenta legala de a evalua procurorii-şefi. Aceasta este exclusiv competenţa CSM. Asta e treaba ministrului Justiţiei: să aiba o contribuţie la funcţionarea justitiei pentru oameni. Controlul eficientei conducerii nmamageriala e atributul unui procuror anume desemnat. Aceasta este nelegalizarea ea extrinsecă. Evaluarea procurorului general se face de o echipa de procurori cu grad cel putin de tribunal. (…) Legiuitorul a fost prevazator( n.r. – şi a legiferat astfel) (…) pentru că ministrul Justiţiei ar putea fi interesat politic”, a mai spus Lazăr.

Toader, despre avizul consultativ dat de CSM pentru revocarea Lazăr: Ar trebui să nu fie deloc

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, luni, la dezbaterea din CSM privind revocarea lui Augustin Lazăr, că în opinia sa, deşi avizul CSM este unul consultativ, „ar trebui să nu fie deloc”, drept răspuns la o replică a vicepreşedintelui Consiliului, Codruţ Olaru.

În momentul în care vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, anunţat despre ce se va discuta în Secţia pentru procurori de luni, că se dezbate pentru emiterea unui aviz pentru revocarea lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a ţinut să sublinieze că avizul este unul consultativ.

„Avizul conform legii, că avizul e consultativ din păcate”, a spus ministrul Justiţiei.

„Din păcate”, a spus Codruţ Olaru.

„Din păcate, ar trebui să nu fie deloc”, a răspuns Tudorel Toader.

În introducerea discursului său din şedinţă, Toader a ţinut să menţioneze plângerea pe care Lazăr a depus-o faţă de revocarea sa.

„Eu, ca ministru al Justiţiei, nu am interesul să trag de timp. Un interes de care nu aş fi sigur în cazul procurorului general. El s-a adresat instanţei de contencios de la Alba Iulia, mâine este termen (marţi, n.r.), coincidenţă sau nu, chiar mâine, când trebuia să aibă loc aici. Ministerul Justiţiei a depus întâmpinare, judecătorul va decide. Procurorul general nu e pe persoană fizică cum s-a ajuns acolo, am rezerve cu privire la natura raportului. Raportul nu a produs efecte, dovadă că domnul Lazăr încă este în funcţie. (…) Mâine va merge cineva şi va susţine. Eu mi-am exprimat rezerve, voi exporima şi acum. Judecătorul va decide. Raportul nu l-am făcut ămpotriva cetăţeanului Lazăr, ci împotriva procurorului general, competenţa e de ordiine publică”, a mai spus Toader.

Toader: Nu putem să ne uităm aşa ochi în ochi, e inadmisibil

Tudorel Toader a spus la dezbaterea din CSM privind revocarea lui Augustin Lazăr, că unul dintre motivele declanşării acestei proceduri este şi cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader a spus că e inadmisibil acest lucru, întrucât iniţial Lazăr dezaproba protocoalele.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader îşi susţine, la ora transmiterii ştirii, în faţa CSM cererea de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Ministul Justiţiei a făcut o sinteză în faţa Secţiei de procurori a CSM a demersurilor făcute în ultimii doi ani pentru revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în 2017, precum şi cea de revocare a procurorului general în 2018.

„2017- prezentam rezultatul evaluării procurorului general şi a procurorului şef de la DNA prin raportare la decizia 68 /2017 a CCR, decizie care spunea explicit că există un conflict de natură constituţională prin faptul ca DNA, o structură a Ministerului Public, şi-a arogat atribuţii de a verifica legalitatea unui act normative. De unde a rezultat necesitatea unui astfel de demers? Din nevoia de a reveni la normalitate! Mai spunea CCR ca o astfel de conduită echivalează cu o încălcre gravă a repartizării atribuţiilor în stat. Într-un stat de drept bine structurat o astfel de decizie a Curţii Constituţionale era suficientă ca procurorul general să plece din funcţie. (…) DNA parte a Ministerului Public şi-a arogat competenţa de a efectua o anchetă într-un cadru extins: ce vreţi mai mult?”, a declarat Tudorel Toader în faţa CSM.

Tudorel Toader a spus că anul acesta, în august, a declanşat procedura de revocarea a lui Augustin Lazar din funcţia de procuror şef: „Când procurorul geneneral a spus: Doamne, Dumnezeule, noi nu procedăm aşa, cu astfel de ingineirii, – spre să fi citat corect – şi trimitea protocolul desecretizat, eu îl felicitam. (…) Când vorbea aşa el, nu se uscase cerneala pe ultimul protocol semnat. Domnule procuror general nu putem să ne uităm aşa ochi în ochi, e inadmisibil!”.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcţie a fost stabilită pentru data de 20 noiembrie. Procurorul general a depus o plângere prealabilă şi la Ministerul Justiţiei împotriva raportului.

Sursa; Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri