Caută
Close this search box.

Lia Savonea şi-ar pune omul la conducerea Secţiei Penale a Curţii Supreme

gruparea savonea

Judecătorul Daniel Grădinaru este unicul candidat pentru şefia Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), iar judecătoarea Laura Mihaela Ivanovici este candidatul înscris pentru şefia Secţiei civile de la Înalta Curte, a anunțat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) într-un comunicat.

Magistratul Daniel Grădinaru este considerat omul judecătoarei Lia Savonea, cel mai influent membru CSM. De altfel, Grădinaru a fost purtătorul de cuvânt al Curţii de apel Bucureşti (CAB) pe vremea când această instanță era condusă de judecătoarea Savonea.

Judecătorul Grădinaru a făcut parte din completurile care i-au achitat pe liderul PNL, Ludovic Orban, şi pe fugarul Sebi Ghiţă. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu. În urmă cu două săptămâni, judecătoarea Lia Savonea a cerut declanşarea procedurii de revocare a şefei ICCJ, Cristina Tarcea.

Concursurile pentru şefia Secţiei penale şi civile a ICCJ au fost declanşate pe 2 noiembrie, imediat după promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis a modificărilor la legea 317/2004 privind funcționarea CSM, care au transferat atribuţia de numire a conducerii Înaltei Curţi de la președintele României, la Secţia pentru judecători a CSM.

Secţia este dominată de gruparea pro-PSD condusă de judecătoarea Lia Savonea. La concurs s-au putut înscrie judecătorii ICCJ cu o vechime de doi ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar. Candidaţii vor susţine un interviu în faţa Secţiei pentru judecători a CSM.

Acum, Secţia penală a ICCJ este condusă interimar de judecătoarea Mirela Sorina Popescu. La începutul anului, Secţia pentru judecători a CSM a respins candidatura judecătoarei Popescu la şefia Secţiei Penale a ICCJ pentru un nou mandat de trei ani, în schimb, a lăsat-o tot pe ea să conducă interimar această Secţie. Judecătoarea Popescu a condus C5-urile care le-au condamnat definitiv la închisoare pe Elena Udrea şi Alina Bica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri