Caută
Close this search box.

Liderii lumii marchează la Paris 100 de ani de la semnarea armistițiului ce a pus capăt Primului Război Mondial

Liderii mondiali sunt la Paris unde vor participa la evenimentele comemorative de duminică pentru a marca 100 de ani de la sfârșitul Primului război mondial, într-un moment de creștere a naționalismului și tensiunilor diplomatice, informează AFP.

Aproximativ 70 de lideri, inclusiv președinții americani și ruși, Donald Trump și Vladimir Putin, vor marca centenarul armistițiului din 1918 din capitala franceză.

Ceremoniile din Noua Zeelandă și Australia au marcat începutul evenimentelor memoriale din 11 noiembrie din întreaga lume, iar mulțimea mare a adus un omagiu celor peste 80 000 de militari și femei care și-au dat viața în timpul Marelui Război. „Pentru viitorul nostru, ei și-au dat prezentul lor”, a declarat prim-ministrul australian Scott Morrison în cadrul Zilei Comemorării din Canberra.

Comemorările de la Paris, centrate pe mormântul soldatului necunoscut aflat sub Arcul de Triumf, vor avea avertismente despre pericolul naționalismului modern. „Această zi nu înseamnă doar amintirea, ci trebuie să fie vorba despre o chemare la acțiune”, a declarat cancelarul german Angela Merkel după ce a vizitat pădurea din estul Franței, unde a fost semnat armistițiul. Merkel va da o adresă de deschidere alături de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, la o conferință numită Forumul de pace de la Paris, care va avea loc după un serviciu memorial la Champs-Elysees duminică dimineață. Conceput de președintele francez Emmanuel Macron, Forumul intenționează să sublinieze importanța instituțiilor internaționale în rezolvarea conflictelor, evitarea războaielor și răspândirea prosperității.

Premierul britanic Theresa May și regina Elizabeta vor participa la un eveniment separat la Londra.

Tensiuni

În ciuda spectacolului de unitate de la Arcul de Triumf, unde elevii vor citi mesajele scrise de soldați în opt limbi, se așteaptă ca tensiunile să se ascundă la suprafață. Președintele american Donald Trump, al cărui naționalism ferm a zdruncinat rău alianța occidentală, a sosit la Paris vineri, criticând gazda Macron pentru că a fost „insultătoar”. Trump s-a arătat afectat de un interviu recent, în care Macron a vorbit despre necesitatea unei armate europene și a enumerat SUA împreună cu Rusia și China drept o amenințare la adresa securității naționale. Liderul „America First”, care s-a confruntat sâmbătă cu o critică pentru anularea unei călătorii la un cimitir american din cauza vremii ploioase, va afecta Forumul de pace de la Paris. Alți participanți la serviciul memorial și Forum includ pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, premierul canadian Justin Trudeau și israelianul Benyamin Netanyahu, precum și pe Putin.

Cu politicienii naționaliști de extrema dreaptă venind la putere în Brazilia, Italia și în Austria, centristul Macron, de 40 de ani, este chemat să invoce războiul pentru a face cazul cooperării internaționale. „Vrem să facem aceste comemorări un moment în care să reflectăm asupra prezentului, nu doar asupra trecutului, astfel încât acestea să aibă un sens pentru noi astăzi”, a spus un adjunct a lui Macron la începutul acestei săptămâni. El va ține un discurs scurt în timpul ceremoniei de duminică, pe care organizatorii au făcut-o în mod deliberat internațională și interculturală. Vor interpreta violoncelistul chinezo-american Yo-yo Ma, născut în Franța, precum și cântăreața din Africa de Vest, Angelique Kidjo, și o orchestră europeană de tineret cu un dirijor rus.

Au fost concentrați circa 10.000 de polițiști pentru a asigura securitate maximă.

De asemenea, Macron urmează să vorbească mai târziu la UNESCO și la Forumul pentru pace. Forumul face parte din „lupta” împotriva naționalismului în întreaga lume, a declarat organizatorul-șef, Justin Vaisse, pentru AFP minimalizând importanța deciziei lui Trump de a nu participa. „Scopul forumului este de a arăta că există o mulțime de forțe în sistemul internațional – state, ONG-uri, fundații, intelectuali, companii – care cred că avem nevoie de o lume a regulilor, de o lume deschisă și de o lume multilaterală” a mai adăugat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri