Caută
Close this search box.

Masă dată de Dăncilă pentru europeni în Sala Tronului, unde era depus trupul Regelui Mihai acum un an

masă

Una dintre cele şocante gafe comise până acum de Viorica Dăncilă: a organizat o masă în Sala Tronului din Palatul Regal, locul în care era aşezat acum nici un an catafalcul Regelui Mihai.

Sala în care Viorica Dăncilă l-a invitat la masă pe şeful Parlamentului European, Antonio Tajani, este aceeaşi în care, în decembrie anul trecut, capetele încoronate ale Europei îl privegheau pe ultimul rege al României.

Alegerea Sălii Tronului e cu atât mai greu de explicat, ţinând cont că Palatul are o încăpere special proiectată pentru dineuri: Sufrageria Regală, exact sub Sala Tronului.

În imaginile postate pe site-ul Guvernului se vede cum oficialii români şi cei europeni stau la masa amenajată în mijlocul Sălii Tronului. Întâlnirea este numită de Guvern în programul oficial „prânz de lucru”.

Înainte de a fi invitaţi la masă, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, iar premierul Viorica Dăncilă a ciocnit şi un pahar cu musafirul european.

Anita Sterea – istoric: „Ziua de ieri a fost interesantă, va rămâne aşa în memoria istoricilor, într-un Centenar, când Palatul Regal şi Sala Tronului au fost folosite astfel. Nu avem încă o statuie a Regelui Ferdinand, dar ne lăudăm peste hotare, oaspeţilor străini, cu ce a făcut familia regală”.

În aceeaşi sală, anul trecut, zeci de mii de români aduceau un ultim omagiu Regelui Mihai I.

Anita Sterea – istoric: „Trist şi, din păcate, spre asta ne îndreptăm. Considerăm că, dacă schimbăm denumirea unui parc sau a unui bulevard, e de ajuns ca să cinstim memoria Regelui şi a Familiei Regale”.

Sala Tronului poate fi închiriată de cei care doresc să organizeze expoziţii sau spectacole. Preţul pentru o zi este de 45.000 de lei.

Liviu Constantinescu – director MNAR: „Preţul ăsta a fost pus tocmai în ideea ca să stabilim o oarecare restricţie în folosirea acestui spaţiu. În cazul de ieri, folosirea sălii a fost făcută la solicitarea Secretariatului Guvernului, o cerere pe care fostul ministru al Culturii a aprobat-o pentru folosirea gratuită”.

Reprezentanţii Casei Regale nu au dorit să comenteze acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri