Caută
Close this search box.

Noua minciună. Se face legătura între #Rezist şi atentatorul din Brăila

atentatorul

Sputnik.md, portal de ştiri finanţat de Kremlin, susţine că bărbatul din Brăila care a lovit 10 oameni cu maşina în faţa unui mall a fost influenţat de „îndemnurile programatice la violenţă şi nesupunere” ale protestatarilor #Rezist. Ideile promovate de sputnik.md sunt preluate şi amplificate deseori de Antena 3 şi România TV.

Iată principalele idei din articolul publicat de Dragoş Dumitriu, fost parlamentar al PRM şi fost lider în partidul lui Dan Voiculescu:

Interesant este că potrivit unor martori din mall, în momentul în care a fost imobilizat, tânărul striga ”trebuie să curgă sânge în ţara asta” – fapt transmis de agenţia ”Ştiri pe surse”. Ei bine, vă aduceţi aminte de îndemnurile celui care se prezentă drept ”adevăratul organizator al mitingului diasporei”? ”Flăcări, fum şi sânge pe străzi, probabil că aşa se va rezolva problema – nu există altă variantă”, declara atunci un anume Ovidiu Grosu, un personaj cu audienţă pe Facebook.

De fapt, violenţa scriptică şi verbală este o caracteristică a prea multora dintre cei care promovează protestul #REZIST, un demers care, în timp, şi-a pierdut orice fel de justificare concretă, rămânând doar o singură idee: ”să cadă ăştia”, cu ramificaţii de tip ”la puşcărie”, plus insulte de toate felurile.

Violenţa scriptică şi verbală manifestată este cu adevărat ceva de neimaginat pentru cei cu un minim de bun simţ – şi e promovată chiar de persoane cu un nivel de şcolarizare peste medie. Ca să nu vorbim de fenomenul ”muie”, încuviinţat şi potenţat chiar de intelectuali lipsiţi de jenă, precum Gabriel Liiceanu.

Problema este că Facebook e frecventat şi de personaje precum dementul din Brăila, dar şi de cei pe care i-am văzut de 10 august, aruncând cu bolovani, atacând cu obiecte contondente forţele de ordine, rupând în bătaie o femeie, aruncând cu excremente în militarii români.

Sigur, s-a spus că ar fi fost ”suporteri”, ba chiar că ar fi fost ”provocatori”. Ori, e suficient să urmăreşti postările cu îndemnuri la violenţă fizică extremă postate în perioada mitingului, dar şi ulterior.

Chiar unii dintre protestatarii ”de profesie” s-au pozat cu arme albe sau chiar cu arme de foc, desigur, unii probabil din teribilism, din nevoia de spectacol – dar şi asta duce la nenorociri.

Da, mesajele #REZIST, care implementează ideea că ”suntem conduşi de nişte tâlhari care nu renunţă la putere decât siliţi”, sunt cele care induc o altă idee, mai ales oamenilor simpli sau celor cu probleme psihice – ”să punem mâna pe par!”.

Mai mult, există îndemnuri programatice la violenţă şi nesupunere, cum ar fi cele ale lui Sabin Gherman, găzduite de publicaţia cu finanţare neclară, Newsweek. Gherman, cunoscut pentru demersurile şi atitudinea sa autonomistă şi separatistă, cere public oamenilor să urmărească liderii (politici) ai statului.

”Unde stau ăştia? Unde locuiesc? Adresa exactă, aşa cum are orice cetăţean. Ei bine, poate că mulţimi de oameni îngrijoraţi, o mie sau zece mii, se vor duce şi vor face de gardă la uşa lor. În faţa blocului, în faţa casei. Să le strige sau nemulţumirile, să le spună sau nu ce au de spus, dar să fie acolo. Să fie văzuţi, să simtă furia şi dispreţul. (…) Asta merită. Urmăriţi pas cu pas, învăluiţi în reproşuri, tăvăliţi în vorbe de dulce, aşa cum doar poporul ăsta la necaz ştie să scoată”.

Am citat din Gherman! Ce înţelege dementul din Brăila din asta? Dar cei care au atacat militarii jandarmi pe 10 august? Dar personajul care mai întâi l-a agresat fizic pe septuagenarul deputat-medic Bacalbaşa, apoi verbal pe preşedintele CCR – fiind în final gratulat cu strângere de mână de Iohannis?

Nu voi face o asociere între demersul libertarian al lui Florin Bădiţă (”Corupţia ucide”), de exemplu, care, cu toate rătăcirile lui, are un mesaj civilizat, ci al celor care se urcă urlând prin copaci, se leagă de gardul Guvernului cu bidoane cu benzină.

Una este promovarea civilizată a unor idei civice şi politice, oricât de ciudate – iar altă este desfiinţarea, pas cu pas, a oricăror limite în exprimarea publică, sau îndemnurile la violenţă.

Concluzia mea este simplă: dacă promovaţi violenţa, să nu vă plângeţi când un dement vă va lovi cu maşina, într-un mall – pentru că voi i-aţi pus benzină în rezervorul ideilor cretine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri