Caută
Close this search box.

Miniștrii zonei euro se pregătesc pentru ciocnirea privind bugetul italian

matteo salvini

Miniștrii de finanțe din zona euro sunt așteptați luni la o serie de discuții privind bugetul italian, stabilind terenul pentru un conflict fără precedent, informează AFP.

Creșterea economică a Italiei este în scădere, șomajul este în creștere și datoriile sale sunt colosale. Acest lucru ar fi deja suficient pentru a provoca îngrijorare profundă, deoarece miniștrii de finanțe din zona euro se întâlnesc pentru prima dată după ce Bruxellesul a respins bugetul de la Roma din 2019. Dar poate cea mai surprinzătoare amenințare nu sunt datele economice sumbre, ci atitudinea sfidătoare a Romei; Guvernul populist al Italiei nu pare să dorească să joace după reguli. „Toată lumea este îngrijorată”, a declarat un oficial de rang înalt al Uniunii Europene, majoritatea celor 19 miniștri ar susține poziția dificilă a Comisiei Europene. Membrii blocului monedei unice s-au înfruntat înainte, dar nici unul atât de „deschis și conștient”, ca și coaliția populistă și fără remușcări de la sud de Alpi. Această provocare fără precedent poate atrage un răspuns fără precedent. În cazul în care guvernul primului ministru Giuseppe Conte nu se încadrează în linie, se poate confrunta cu amenzi enorme. „Ar fi inevitabil”, a declarat un oficial european pentru AFP.

Italia și, în special, vice-premierul său de extremă dreapta, Matteo Salvini, nu intenționează să renunțe și chiar pare să se bucure de ocazia de a intra în conflict cu cei de la Bruxelles. Guvernul – o coaliție a Ligii lui Salvini și Mișcarea Cinci stele – planifică să exercite un deficit public de 2,4% din PIB – de trei ori obiectivul predecesorului său de centru-stânga.

La 23 octombrie, Comisia UE a trimis Romei o scrisoare de respingere a bugetului – o premieră istorică, chiar dacă Italia este departe de a fi prima țară care a încălcat regulile zonei euro.

Italia va depune până pe 13 noiembrie un buget revizuit, iar președintele Sergio Mattarella a promis un „dialog constructiv” cu instituțiile europene. Dar răspunsul lui Salvini a fost dur: „Nici o scrisoare nu ne va face să ne întoarcem. Italia nu va mai îngenunchea niciodată”.

Bruxelles ar fi putut avea mai multă simpatie pentru decizia Romei de a majora cheltuielile dacă situația economică care a stat la bază promitea o perioadă mai bună. Însă rata șomajului din Italia este mai mare de 10%, mult peste media din zona euro, iar creșterea în trimestrul al treilea al acestui an s-a oprit la 0 %. Bugetul coaliției pentru 2019 se bazează pe o țară care înregistrează o creștere anuală de 1,5% – o cifră considerată optimistă de către FMI, care a prognozat doar un procent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri