Caută
Close this search box.

Ministrul israelian al apărării demisionează după încetarea focului din Gaza

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, și-a anunțat demisia miercuri și a cerut alegeri anticipate după un dezacord discret asupra unei înțelegeri de încetare a focului din Gaza, aruncând guvernul în criză, relatează AFP.

Lieberman a mai spus că partidul său renunță la coaliția cu primul ministru Benjamin Netanyahu, lăsând premierul cu doar o majoritate de un singur loc în parlament. Alegerile nu sunt prevăzute până în noiembrie 2019, dar demisia lui Lieberman mărește probabilitatea unui vot anticipat.

„Ce s-a întâmplat ieri – armistițiul combinat cu procesul cu Hamas – este capitulare în fața terorii”, a declarat Lieberman jurnaliștilor în explicarea motivelor sale de demisie. „Ceea ce facem acum este ca un stat ce cumpără liniștea pe termen scurt, prețul fiind un prejudiciu grav pe termen lung pentru securitatea națională”. El a adăugat mai târziu: „Trebuie să convenim asupra unei date pentru alegeri cât mai curând posibil”.

Netanyahu a apărat marți acordul de încetare a focului care a încheiat cea mai gravă escaladare dintre militanții israelieni și palestinieni din Gaza de după războiul din 2014.

Un oficial, al partidului Likud a lui Netanyahu, a contraatacat la speculațiile privind faptul că vor fi chemați la alegeri anticipate și că premierul va prelua cel puțin temporar portofoliul lui Lieberman. „Nu există obligația de a merge la alegeri în această perioadă de securitate sensibilă”, a declarat oficialul, sub condiția anonimatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri