Caută
Close this search box.

Moţiunea de cenzură este un joc pe muchie de cuţit pentru Dragnea

moţiunea de cenzură

Pentru ca moţiunea să aibă şanse să treacă trebuie îndeplinite concomitent câteva condiţii:

1. Aripa Firea-Ţuţuianu-Stănescu trebuie să primească garanţii că rămâne la guvernare.

2. Această grupare ar trebui să-şi asume că poate livra un număr suficient de voturi ca moţiunea să treacă.

3. UDMR să treacă de partea Opoziţiei.

Dacă aceste trei condiţii sunt îndeplinite, lucrurile se pot pune în mişcare. În opinia mea şi conform unor informaţii venite dinspre reprezentanţi ai Opoziţiei, există câteva scenarii în care facţiunea PSD desprinsă de gruparea Dragnea poate rămâne la guvernare.

Marea problemă e că aripa social-democrată Firea-Tutuianu-Stanescu nu poate oferi garanţii în ce priveşte numărul de deputaţi şi senatori care sunt dispuşi să voteze moţiunea.

E un cerc vicios. Parlamentarii PSD ştiu că partidul e pe un drum închis, şansele la europarlamentare s-au diminuat, şansele ca un candidat propus şi susţinut de PSD în cursa prezidenţială să câştige tind către zero şi chiar supravieţuirea partidului după 2020 e pusă sub semnul întrebării, dar acum, atâta vreme cât Liviu Dragnea are acces la toate resursele publice ale acestei ţări, orice politician PSD care vrea să o ia pe alt drum poate fi deturnat.

Şanse nesigure în ce priveşte demiterea Guvernului

Conform declaraţiilor unor lideri din PSD, dinspre gruparea Dragnea zboară ofertele cu job-uri pentru rude, funcţii şi tot felul de alte privilegii pentru ca acesta să-şi păstreze influenţa în partid şi în Camera Deputaţilor.

Din acest motiv, e foarte greu pentru grupul protestatarilor să formeze o masă critică, una care să poată vota alături de Opoziţie pentru trecerea moţiunii.

Astfel suntem tot mai aproape de situaţia în care moţiunea va fi depusă oricum de către liberali pentru a nu pierde oportunitatea cenzurii guvernului, ce poate fi făcută o singură dată într-o sesiune parlamentară.

În acest moment, în complicatele negocieri din jurul moţiunii a apărut şi dosarul „şpagă austriacă” pentru Tăriceanu. Cererea procurorilor DNA adresată Senatului pentru aprobarea începerii urmăririi penale împotriva să vă complică şi mai mult relaţiile de putere din coaliţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri