Caută
Close this search box.

Noi piedici Brexit: Premierul Spaniei amenință că va respinge proiectul de retragere

Primul ministru spaniol, Pedro Sánchez, a declarat că Spania va respinge proiectul de acord de retragere Brexit fără o clarificare a textului depre discuțiile viitoare privind statutul Gibraltarului, informează BBC.

Spania menține o pretenție asupra peninsulei, cedată coroanei britanice în temeiul Tratatului de la Utrecht din 1713. Acesta dorește să se asigure că viitoarele discuții ale UE cu Regatul Unit nu acoperă Gibraltar. „Așa cum se întâmplă astăzi, dacă nu există schimbări în ceea ce privește Gibraltarul, Spania nu va vota pentru Brexit”, a declarat dl Sánchez.

Pe parcursul negocierilor Brexit, Spania – împreună cu Irlanda și Cipru – a purtat discuții separate cu Marea Britanie cu privire la chestiuni specifice legate de frontiere. Ministrul spaniol de externe, Josep Borrell, a declarat luni că proiectul acordului Brexit nu a reamintit faptul că discuțiile asupra Gibraltarului sunt „negocieri separate” și nu fac parte din discuțiile viitoare dintre Marea Britanie și UE. Sánchez și-a adăugat comentariile la aceste observații, marți, la un forum din Madrid, subliniind că orice viitoare negocieri privind Gibraltar trebuie să fie bilaterale. „Ca țară nu putem să presupunem că orice se va întâmpla în viitor cu Gibraltar ar fi negociat de Marea Britanie și UE – va trebui să fie negociat între Spania și Marea Britanie”, a spus el.

Pretențiile Spaniei privind textul Brexit

Articolul 184 din proiectul acordului Brexit prevede că UE și Regatul Unit vor încerca să „negocieze rapid acordurile care guvernează relațiile lor viitoare” între ziua oficială de retragere din 29 martie 2019 și sfârșitul unei perioade de tranziție în decembrie 2020.

Dar Spania consideră că articolul în cauză este ambiguu și dorește să se asigure că acest lucru nu se aplică viitorului Gibraltarului. Acesta insistă asupra viitorului său dreptul de a discuta bilateral statutul peninsulei cu Marea Britanie și caută claritatea că acest proiect de acord va permite acest lucru.

Ministrul șef al Gibraltarului, Fabian Picardo, a acuzat Spania că a adoptat o „tactică bine-cunoscută” de a ridica probleme în ultimul moment. El a spus că poziția Spaniei „nu face prea multe pentru a construi încrederea reciprocă și încrederea în viitor”.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic a spus între timp că proiectul de acord acoperă Gibraltar, precum și „celelalte teritorii de peste mări și dependențele de coroană”. „Vom obține o înțelegere care să funcționeze pentru întreaga familie a Marii Britanii”.

Deși Spania a cedat peninsula sub tratatul din 1713, a încercat de mai multe ori să-și recâștige controlul. Un referendum din 1967 a văzut că 99,6% dintre cetățeni votează să rămână britanici. O propunere de suveranitate comună a fost, de asemenea, respinsă în mod decisiv de către locuitorii din Gibraltar, în cadrul votului din 2002. Spania și-a închis granița cu Gibraltarul după votul din 1967 și nu a redeschis-o complet până în 1985, anul în care Spania s-a alăturat Comunității Economice Europene – precursorul UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri