Caută
Close this search box.

Numărul 137 este obsesia fizicienilor!

Pentru noi, oamenii obișnuiți, numărul 137 nu pare a fi de mare importanță, însă pentru fizicieni este un număr misterios care ar putea să dețină răspunsurile la enigmele Universului și ne-ar putea ajuta să contactăm civilizaţiile extraterestre avansate. Oamenii de știință proeminenți au discutat despre semnificația numărului 137 încă din anii 1800. S-a sugerat că el poate oferi indicii pentru Marea teorie unificată a fizicii și că ar putea debloca unele dintre cele mai mari secrete ale Universului. Precum se ştie deja, Marea teorie unificată este o posibilă teorie a fizicii care ar putea combina trei din cele patru forțe fundamentale ale Universului într-o singură ecuație.

Unul dintre cei mai mari fizicieni din toate timpurile, Richard Feynman (1918-1988), a spus că trebuie să fim atenți la așa numitele “numere magice”, iar 137 este “unul dintre cele mai mari numere misterioase ale fizicii”. Laureatul Premiului Nobel, fizicianul Wolfgang Pauli (1900-1958), a petrecut cea mai mare parte a vieții sale încercând să rezolve misterul lui 137.

Numărul 137 are legătură cu o constantă a structurii fine, care este o constantă fundamentală, şi care are o valoare aproximativ egală cu 1/137, sau 1/137,03599913, pentru a fi mai precişi, fiind marcată cu litera greacă alpha – α. Când fizicianul Pauli și-a ținut prelegerea pentru premiul Nobel la Stockholm, pe 13 decembrie 1946, el și-a exprimat intenţia de a stabili o teorie “care va determina valoarea constantei structurii fine și va explica astfel structura atomică a energiei electrice, care este astfel o calitate esențială a tuturor surselor atomice de câmpuri electrice care apar în natură”.

Pauli a muncit din greu pentru a rezolva această enigmă și a spus odată: “Când voi muri prima mea întrebare către diavol va fi: Care este semnificaţia constantei structurii fine?” Din nefericire, Pauli a murit fără să-și atingă scopul în Spitalul Crucii Roșii din Zurich, în camera 137, fiind conștient de această ironie înainte de a muri. Se pare că marele psihoterapeut Carl Jung l-a ajutat pe Pauli să caute o bază matematică pentru constanta structurii fine, interpretând mai mult de 400 de vise ale lui Pauli. Jung credea că Pauli înțelegea inconștient “o mare ordine cosmică”.

Astronomul britanic Sir James Jeans a spus odată că “Dumnezeu este un matematician curat!” Adevărul este că Universul fizic pare să fie organizat în jurul unor relații matematice elegante. De altfel, filozofii și matematicienii s-au întrebat de-a lungul secolelor dacă matematica este un sistem pe care oamenii l-au inventat sau dacă este de origine cosmică, poate chiar o cunoaștere divină care a fost pur şi simplu descoperită.

Numărul 137 ne-ar putea ajuta să contactăm civilizaţiile extraterestre avansate. 

Conform ipotezei Universului matematic, toate structurile care există matematic există și fizic. “Dacă credeți într-o realitate externă independentă de oameni, atunci trebuie să credeți și în ceea ce eu numesc ipoteza Universului matematic: că realitatea noastră fizică este o structură matematică. Cu alte cuvinte, toți trăim într-un obiect matematic gigantic – unul mai elaborat decât un dodecaedru și, probabil, și mai complex decât obiectele care apar în cele mai avansate teorii de astăzi. Totul în lumea noastră este pur matematic – inclusiv tu ca persoană”, a spus Max Tegmark, profesor de fizică.

Fizicianul și astrobiologul Paul Davies a spus odată că “un număr a exercitat mai mult decât altele o fascinație persistentă pentru fizicieni: 137,03599913”. Davies arată că alfa este cel mai bun exemplu de număr pur, care nu are nevoie de unități. De fapt, acesta combină trei constante fundamentale ale naturii – viteza luminii, sarcina electrică purtată de un electron și constanta lui Planck.

“Alpha ridică și câteva întrebări teoretice profunde. Dacă este comparat cu o altă forță fundamentală, gravitația, raportul este un număr foarte mare – aproximativ 1040 – care exprimă slăbiciunea gravitației în comparație cu forțele electrice și magnetice. Fizicienii și cosmologii s-au întrebat de mult de unde provin aceste numere, 1/137,03599913 și 1040. Sunt ele arbitrare sau provin dintr-o teorie mai profundă a Universului?” se întreabă profesorul Davies.

Fizicianul Laurence Eaves, profesor la Universitatea din Nottingham, crede că putem folosi numărul 137 pentru a contacta civilizațiile extraterestre. O civilizație extraterestră avansată ar trebui să fie conștientă de importanța științifică a numărului 137. Folosind acest număr “magic” putem arăta speciilor extraterestre că suntem familiarizați cu mecanica cuantică și nu suntem o societate primitivă.

Mulți fizicieni moderni sunt ocupați cu rezolvarea enigmei acestui număr. Conform cercetărilor recente, se pare că această constantă a crescut de fapt ușor în ultimii șase miliarde de ani. Numărul 137 este în jurul nostru, dar fizicienii încă nu știu natura intimă a lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri