Apelurile Franţei şi Germaniei în favoarea creării unei armate europene sunt premature, a declarat vineri premierul olandez Mark Rutte, adăugând că securitatea continentului nu poate fi garantată decât în cadrul NATO, potrivit France Presse.

„Ideea unei armate europene merge prea departe pentru Olanda”, a apreciat Rutte în conferinţa sa de presă săptămânală, citat de Agerpres.

„Franţa şi Germania acţionează în mod prematur. În ceea ce priveşte Olanda, NATO rămâne piatra de temelie a politicii noastre de apărare”, a insistat el.

Săptămâna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a propus crearea unei armate europene pentru a apăra continentul european în faţa Chinei, Rusiei şi chiar a SUA.

Ideea sa a fost respinsă cu fermitate de preşedintele american Donald Trump, care a calificat iniţiativa omologului său francez drept extrem de insultătoare şi a sugerat ca Europa „să-şi plătească mai întâi partea sa la NATO pe care SUA o subvenţionează pe scară largă”.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat marţi sprijinul faţă de propunerea preşedintelui Macron, într-un discurs rostit în Parlamentul European, reunit la Strasbourg, apreciind că o armată europeană ar putea fi o bună completare la NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here