Caută
Close this search box.

ONU îndeamnă Washingtonul să pună punct embargoului american asupra Cubei

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în mod copleșitor, cea de-a 27-a rezoluție anuală, care solicită încetarea embargoului economic al SUA asupra Cubei, după o încercare nereușită a Washingtonului de a modifica textul pentru a împinge Cuba să-și îmbunătățească dosarul privind drepturile omului, relatează Reuters.

Votul ONU poate avea o pondere politică, dar numai Congresul SUA poate ridica embargoul de peste 50 de ani. Statele Unite și Israel au votat împotriva rezoluției, 189 de țări au votat în favoarea lor, iar Ucraina și Moldova nu au votat.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat Adunării Generale că rezoluția a fost o oportunitate pentru țări „să simtă că pot să dea un pumn în ochi Statelor Unite”. „Dar nu faceți rău Statelor Unite atunci când faceți asta. Voi faceți rău literalmente poporului cubanez spunând regimului că tratamentul lor asupra propriului popor este acceptabil”, a spus ea înainte de vot.

Statele Unite au votat în mod constant împotriva rezoluțiilor ONU timp de 24 de ani, dar s-au abținut pentru prima dată în 2016 sub fostul președinte Barack Obama, Washingtonul și Havana au creat atunci o relație mai strânsă. Dar relațiile s-au deteriorat brusc de la preluarea mandatului de către președintele Donald Trump în ianuarie 2017, revenirea la caracterizările Cubei din Războiul Rece și înăsprirea restricțiilor comerciale și de călătorie care au fost reduse de Obama.

Statele Unite au votat anul trecut împotriva rezoluției ONU împreună cu aliatul său Israel. Aproximativ 191 de membri ai Adunării Generale au votat în favoarea lor. În acest an, Statele Unite au propus opt amendamente la rezoluție, inclusiv prin invitarea Cubei să „acorde cetățenilor săi drepturi și libertăți civile, politice și economice recunoscute pe plan internațional, inclusiv libertatea de întrunire, libertatea de exprimare și accesul liber la informație”. Dar toate amendamentele au eșuat după ce mai mult de 113 țări au votat împotriva lor. Numai Statele Unite, Israel și Ucraina au votat în favoarea celor opt amendamente. Mai mult de 65 de țări s-au abținut.

Ministrul de Externe cubanez, Bruno Rodriguez, a declarat, joi, că guvernul SUA nu are „autoritatea morală” de a critica Cuba și pe alții cu privire la drepturile omului. „Embargoul este o încălcare a scopurilor și principiilor Cartei Națiunilor Unite și ale dreptului internațional”, a spus el înainte de vot. „Este un act de agresiune și de un act de război economic, care perturbă pacea și ordinea internațională”.

Luna trecută, Statele Unite au lansat o campanie la Organizația Națiunilor Unite, despre care a spus că a fost concepută pentru a evidenția situația deținuților politici cubanezi. Diplomații cubanezi și bolivieni au protestat „înecând” lansarea strigând, cântând și bătând cu mâinile pe birouri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri