Caută
Close this search box.

Operație riscantă: Chirurgii australieni încearcă să despartă gemenii siamezi din Bhutan

Chirurgii din Australia au început o operație complexă pentru a separa gemenii siamezi din Bhutan, informează BBC.

Fetițele de 15 luni, Nima și Dawa Pelden, sunt unite la trunchi și au un ficat și, eventual, un intestin comun, spun medicii. Au fost aduse în Melbourne împreună cu mama lor pentru operație în octombrie, dar operația a fost amânată pentru ca fetele să-și poată îmbunătăți hrana.

Doctorii au spus că sunt încrezători că gemenii sunt acum pregătiți pentru operație. Aproximativ 18 specialiști ce formează două echipe, câte una pentru fiecare fată, participă la procedura de la Royal Children’s Hospital din Melbourne. Operația este așteptată să dureze cel puțin șase ore.

Gemenii siamezi sunt cazuri foarte rare – se crede că la fiecare 200.000 de nașteri – și în jur de 40-60% din aceste nașteri sunt cazuri fatale. Numai câteva separări se efectuează în fiecare an în lume.

Nima și Dawa sunt față în față și nu se pot așeza împreună. Ele pot să stea doar dacă o fac în același timp. „Ceea ce vom căuta este pur și simplu ce fragmente conectează de fapt cele două fete împreună”, a declarat chirurgul Joe Crameri, citat de Reuters. Doctorul Crameri a spus că va separa ficatul, dar este o „necunoscută” dacă fetele au împărțit un singur intestin. Dacă ar fi așa și „provocarea noastră va fi să reconstruim zidurile lor abdominale pentru a-l închide”.

Fetele și mama lor, Bhumchu Zangmo, în vârstă de 38 de ani, au fost aduse în Australia din Bhutan de Fundația „Children First”, o organizație de caritate australiană. Elizabeth Lodge, de la această fundație, a spus că Zangmo se simțea „puțin speriată” de procedură, dar a arătat până acum un „calm extraordinar”.

Statul Victoria a oferit să acopere costul operației de 350.000 de dolari australieni ( 255.000 de dolari). În 2009, același spital a efectuat cu succes o operație pentru a separa gemenii siamezi din Bangladesh. Fetele, Trishna și Krishna au suferit o operație de 32 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri